Százak gyalog Bécs felé - amerre mennek, a rendőrök leállítják az autóforgalmat

Péntek délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba. Ahol a menet halad az M1-es autópályán, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárja a sztrádát

Az M1 Híradó tudósítójának helyszíni beszámolója szerint 7-800 ember indulhatott el a pályaudvarról, a Rákóczi úton haladnak, hol a járdán, hol az úttesten, szemben a forgalommal a Blaha Lujza tér irányába. A menet átért az Erzsébet hídon Budára, és továbbindult a Hegyalja úton.  Amikor a menet eleje elérte az Erzsébet hidat, a vége a Városház utcánál volt.

A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba. Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelébe, az Osvát utca magasságában, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült. Valamivel délután két óra után értek a BAH csomóponthoz. Innen a Budaörsi út városból kivezető oldalán az M1-es autópálya felé vették az irányt.

Kora este már elhagyták az M1-es biatorbágyi lehajtóját. Mellettük a forgalom egy sávban halad.

Az M1 tudósítójának a menet vezetője azt mondta, nincs kitűzött uticél mára, mennek, ameddig bírják, holnap pedig folytatják.



Lipták Gábor, az Útinform főmunkatársa az MTI-nek azt mondta, hogy a menet miatt az 1-es főúton is lelassult a közlekedés Budaörsnél.

 

Ahol a bevándorlók menete halad az autópályán, nincs autóforgalom

Ahol a Keleti pályaudvarról elindult illegális bevándorlók menete halad az M1-es autópályán, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárja a sztrádát - mondta az MTI kérdésére Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség péntek kora esti sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A rendőr ezredes hozzátette: a rendőrség követi korábbi elhatározását, hogy békésen kezeli a helyzetet, folyamatosan kapcsolatot tart a megközelítőleg 800 együtt haladó migránssal.

 

KKM: Bécs határozza meg viszonyát az Ausztria felé gyalogló migránsokkal kapcsolatban!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) felkéri az osztrák kormányt, hogy határozza meg viszonyát az M1-es autópályán Ausztria felé gyalogló migránsokkal kapcsolatban - közölte a tárca az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A minisztérium azt követően hozta nyilvánosságra közleményét, hogy péntek délután több száz migráns gyalog indult Ausztria felé a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba. A menet délután az M1-es autópályán haladt.