Közép-magyarország régió 288 milliárd forint uniós támogatást kap

A 2020-ig tartó új pénzügyi ciklusban a pénz Budapest és Pest megye versenyképességének javítására és gazdaságfejlesztési elképzeléseinek támogatására szolgál.

A új pénzügyi ciklusban 288 milliárd forint uniós támogatást tud felhasználni Közép-magyarország régió, az első pályázatra szeptember végéig lehet jelentkezni - tájékoztatta Pest megye fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa pénteken az MTI-t.

Szűcs Lajos elmondta, a 2020-ig tartó új pénzügyi ciklusban a pénz Budapest és Pest megye versenyképességének javítására és gazdaságfejlesztési elképzeléseinek támogatására szolgál. A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop) a rendelkezésre álló forrásokat három területre koncentrálja: a gazdasági teljesítmény növelésére, a közösségi infrastruktúra fejlesztésére és a foglalkoztathatóságot segítő társadalmi környezet javítására.

Az első pályázat, az Ifjúsági garancia Közép-magyarország régióban már elérhető, keretösszege 4,2 milliárd forint - hívta fel a figyelmet Szűcs Lajos, hozzátéve, hogy a pályázatokat szeptember 30-áig lehet beadni. "Mivel kiemelt felhívásról van szó, erre csak előre meghatározott állami szereplők nyújthatnak be pályázatot" - tette hozzá. Szűcs Lajos felidézte, hogy ebben a programban a foglalkoztatási szolgálatnak 6 hónapon belül konkrét lehetőséget kell felajánlania elhelyezkedésre, munkatapasztalat-szerzésre vagy tanulásra azoknak a 15 és 25 év közötti fiataloknak, akiknek nincs munkájuk, és nem is tanulnak.



Kifejtette: a programnak az is célja, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, illetve hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához.

A miniszteri biztos elmondta: a program keretében a foglalkoztatási szolgálatnak 2014 és 2020 között összesen legalább 180 ezer 25 év alatti fiatalnak kell segítséget nyújtania az elhelyezkedéshez vagy az azt segítő képzettség megszerzéséhez.

Szűcs Lajos szólt arról is, hogy a pályázatok révén 2020-ig 4500 bölcsődei, óvodai és családi napközi férőhely létesül, illetve kap fejlesztési lehetőséget, és több mint 25 ezer munkavállaló vehet részt majd képzési programban.