Verekedés, kitörés Röszkén

A rendőrség időközben az összes migránst elfogta, akik kitörtek a gyűjtőpontról, a rendőrök körbezárták a gyűjtőpont területét. Délután összeverekedtek a migránsok a hangárnál.

Migránsok verekedtek össze a röszkei hangárnál működő idegenrendészeti előállítóhelyen péntek délután - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.



Szenti Szabolcs közölte, a röszkei migrációs gyűjtőponton 14.20 körül illegális bevándorlók verekedtek össze, majd a rendőröket kővel dobálták meg. A rendőrök a támadást könnygázzal fékezték meg.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója fél négy után már azt tapasztalta, hogy megnyugodtak a kedélyek. A táborból folyamatosan buszokkal szállítják el a migránsokat, az ott maradók pedig a sátrak mellett ülnek. A korábban testpáncélt, sisakot és pajzsot viselő rendőrök is levették felszerelésük egy részét, és a sátrak körül felállított kerítések mellől az árnyékba húzódtak.

Dél előtt mintegy háromszázan törtek ki a röszkei gyűjtőpontból, mert túl lassúnak ítélték kérelmük elbírálását. Néhány óra alatt azonban valamennyiüket elfogták a rendőrök.

 

Délelőtti helyzet

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján közölte: hozzávetőleg 300 illegális bevándorló két hullámban áttörte a röszkei migrációs gyűjtőpont kerítését, és elfutott az M5-ös autópálya irányába. A rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket az elfogásuk érdekében - tették hozzá.

Az M1 aktuális csatorna információi szerint a táborból kitörők szószólója azt mondta: kétórás határidőt adnak arra, hogy elbírálják menekültügyi kérelmüket. Ha annak elmúltával sem gyorsul fel az ügyintézés, arra fogják biztatni táborban maradt társaikat, hogy ők is törjenek ki a táborból - tették hozzá.

A MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy kívülről több tucat rendőr veszi körül az úgynevezett hangárt, belülről pedig a kerítés mellett migránsok csoportjai állnak, nők és gyerekek is vannak közöttük. Időnként a freedom (szabadság) szót kiabálják. Megfigyelhető, hogy vannak közöttük hangadók, akik irányítják a többieket.

A rendőrök elküldték a média képviselőit a hangár közeléből, arra hívva fel a figyelmüket, hogy a jelenlétük veszélyt jelent a rendőrökre. A rendőrök arra utaltak ezzel, hogy tapasztalataik szerint a migránsok igyekeznek kihasználni a sajtó közelségét, hogy felhívják a figyelmet a helyzetükre.

A rendőrség időközben az összes migránst elfogta, akik kitörtek a gyűjtőpontról. A rendőrök amellett, hogy védik a kerítést, időnként kiemelnek a kerítés mellett álló tömegből elsősorban időseket, nőket, gyermekeket, és busszal elszállítják őket más regisztrációs pontokba.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a rendőrök körbezárták a gyűjtőpont területét, így az autópályára senki sem juthat fel migránsok közül, elhárult a balesetveszély, így újra lehet használni az M5-ös autópályát, amelyet a kitörés után átmenetileg lezártak.