Orbán Viktor: Szeptember 15-étől más időszámítás kezdődik

Ha nem védjük meg a határainkat, újra és újra tízmilliók fognak jönni Európába - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken. A kormányfő szerint komoly véleménykülönbség van az EU és Magyarország között, mert az uniós vezetők nagy része úgy gondolja, mindenkit be kell engedni, pedig ha mindenkit beengedünk, vége Európának. A miniszterelnök szerint a Keleti pályaudvarnál kialakult "balhét" az elhibázott német kommunikáció, a meghívó "hamis ígérete" idézte elő.

Korlátlan az utánpótlás

A kormányfő az előző napi, a bevándorlásról folytatott brüsszeli tárgyalásait úgy értékelte: komoly véleménykülönbség van az EU és Magyarország között, mert az uniós vezetők nagy része úgy gondolja, mindenkit be kell engedni. Pedig ha mindenkit beengedünk, vége Európának - mondta Orbán Viktor, aki szerint a mostani "népvándorlásnak" korlátlan az utánpótlása, és egyszer csak arra lehetünk figyelmesek, hogy "mi vagyunk kisebbségben a saját kontinensünkön". Ezért azoknak - folytatta -, akik a jobb élet reményében jönnének Európába, azt kellene üzenni, ne induljanak el, mert nem jöhetnek majd be, vagy ha mégis, akkor hazaküldik őket.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik 2015. szeptember 4-én a Magyar Rádió stúdiójába, ahol majd interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. MTI Fotó: Mohai Balázs


Európának erősnek kell lennie

Hangsúlyozta: csak úgy lehet kielégíteni az európai polgároknak a biztonság iránti jogos igényét, ha meg tudjuk védeni a határainkat. Európának most erősnek kellene lennie, ezzel szemben gazdag, de gyenge, ami a legrosszabb kombináció - fogalmazta meg, megerősítve véleményét: a határok megvédésében erőt kell mutatni. A miniszterelnök beszámolója szerint csütörtöki brüsszeli megbeszélésein megkérdezte tárgyalópartnereit, tudnak-e jobb javaslatot a magyarországi fizikai határzárnál, amire azt felelték, hogy ők nem szeretik a kerítést, de jobb ötletük nekik sincs.

A kvóta előtt védelem

A kvótarendszer tervét Orbán Viktor úgy kommentálta: kvótákról, szétosztásról akkor érdemes beszélni, ha képesek vagyunk megvédeni a határokat. "Mindent meg tudunk fontolni, ha megvédtük a határokat" - mondta, jelezve azonban: nem támogat olyan megoldásokat, amelyekről a kezdeményezői is tudják, hogy nem megoldás. Olyan írásos javaslat nem született, amely szerint elvinnének Magyarországról bevándorlókat - közölte a kormányfő, aki - ezzel épp ellenkezőleg - csak olyan írásos javaslatot ismer, hogy a Görögországban és az Olaszországban lévő emberekből áthoznának Magyarországra néhány ezret, tennék ezt úgy - mondta -, hogy ide többen érkeznek, mint Görögországba és Olaszországba.


Jogunk van önállóan dönteni

Görögországgal kapcsolatban megjegyezte, teljes szívvel szolidáris a görög néppel, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha Görögország mint frontállam teljesítené schengeni kötelezettségeit, akkor Magyarországon nem lennének problémák. Ha mindenki így viselkedik, összeomlik a schengeni rendszer és az egész Európai Unió - figyelmeztetett. Szólt arról is, hogy tiszteletben kell tartani azokat az országokat, amelyek korábban úgy döntöttek, szeretnének együtt élni muszlim közösségekkel, "de nekünk is jogunk van eldönteni, hogy akarjuk-e követni az ő példájukat vagy nem". Ő azt tanácsolja, a magyarok ne kövessék.
Hallgassa meg a teljes interjút!

Elhibázott német kommunikáció

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a budapesti Keleti pályaudvarnál kialakult "balhét" szerinte a német elhibázott kommunikáció, a Németországba szóló, később visszavont meghívó "hamis ígérete" idézte elő. Ha Magyarország továbbengedi ezeket a magyar törvényeket elfogadni és együttműködni nem akaró bevándorlókat, az osztrákok lezárják a határt - mondta, azzal folytatva, hogy ha a magyarok fenn akarják tartani az Európán belüli szabad mozgásuk lehetőségét, meg kell védeniük külső határaikat, és ki kell kényszeríteniük az európai jogszabályok betartását a Keleti pályaudvarnál is. Németország adjon vízumot ezeknek az embereknek, és "akkor mi ki tudjuk őket engedni" - érvelt. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a magyar hatóságok minden elismerést megérdemelnek, a rendőröket külön is kiemelte, mert "az, hogy képesek voltak fenntartani a rendet fizikai erőszak alkalmazása nélkül, nagyszerű, európai szellemiségű rendőri teljesítmény".

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, a Magyar Rádió stúdiójában 2015. szeptember 4-én. (MTI-fotó: Mohai Balázs)



Új időszámítás jön szeptember 15-étől

A várhatóan a hónap közepétől hatályos új magyar bevándorlási szabályokat Orbán Viktor úgy jellemezte: szeptember 15-étől egy másik időszámítás kezdődik. Jelezte, már szombaton megindul egy tájékoztató kampány, hogy a bevándorlók is felkészülhessenek az új helyzetre, arra, hogy nem léphetnek be Magyarországra illegálisan. Az új szabályok betartatására mindenki, Szerbia, Macedónia, a bevándorlók és az embercsempészek is készüljenek fel! - figyelmeztetett.

A V4-től több megértést kapunk

A visegrádi négyek pénteki prágai találkozójától a miniszterelnök megértést vár, szerinte a tanácskozáson "ideológia helyett lehet beszélni a valóságról". Szlovákia, Csehország és Lengyelország értékesnek tekinti a saját jelenlegi identitását és folytatni akarja az európai történelmét - mondta a kormányfő, aki azzal számol, hogy "itt több megértésre találhatunk, mint Brüsszelben". Megjegyezte egyúttal, hogy Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Donald Tusk európai tanácsi elnökkel konstruktív megbeszélést folytatott, a szocialista Martin Schulz európai parlamenti elnökkel meg "olyat, amilyet lehet".

Én is illúziókat kergetek néha

Végül azzal kapcsolatban, hogy az éjjel huligánok randalíroztak Budapesten a péntek esti magyar-román Eb-selejtező előtt, Orbán Viktor azt mondta: "Azt hittem, hogy több megértés van bennük, és látják, hogy milyen a helyzet Magyarországon az illegális bevándorlók miatt. (…) Úgy látszik, nem csak az európai vezetők, én is illúziókat kergetek néha."