Buszokkal vitték az osztrák határhoz a migránsokat – a Keleti újra megtelt

Hajnali fél 3-kor elérte a magyar-osztrák határt az első migránsokkal teli busz, amely szombatra virradó éjszaka indult útnak. Kora reggel elindultak Budapestről az utolsó menekülteket szállító autóbuszok is.

Budapestről eljöttek az utolsó menekülteket szállító autóbuszok is

Ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő jelentette be az M1 Ma reggel című műsorában. Mint mondta: tegnap késő estére olyan állapotok alakultak ki, melyek nemcsak a közlekedés, hanem az M1-es autópálya mellett élő emberek életét is veszélyeztették. Ezt a helyzetet fel kellett számolni.

Az ígéreteknek megfelelően a magyar kormány elhárította a biztonsági veszélyhelyzetet – szögezte le.

A határig elvitték az autópályán Bécs felé tartó menekülteket. Az osztrákok azt szerették volna, ha átvisszük a migránsokat, így azonban jogsértést követtünk volna el – fogalmazott a kormányszóvivő. Hozzátette: az intézkedésre azután került sor, hogy mind a német, mind az osztrák kancellár tudatta, hajlandó átvenni a migránsokat.

Hangsúlyozta: mindenkinek az az elemi érdeke, hogy ilyen helyzet ne álljon többé elő. Egyetlen igazi megoldása van ennek az igazi helyzetnek, a schengeni határokat kell úgy megerősíteni, hogy az illegális migrációnak gátat vessen.

Újabb buszok érkeznek a magyar-osztrák határra

Szombat hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra - hangzott el az M1 aktuális csatornán szombat hajnalban.

Az emberek szállnak le a járművekről és szakadó esőben gyalogosan kelnek át a hegyeshalmi határátkelőhelyen, és tartanak a nickelsdorfi (Miklóshalma) pályaudvarra. Eddig legalább tíz busz érkezett.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a gyalogosok miatt lezárták az autópálya Bécs felé vezető oldalát.

Ismét megtelt a Keleti

A Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal - hangzott el az M1 aktuális csatornán szombat hajnalban.

A helyszíni tudósító azt mondta: az emberek próbálják megtudni, hogy érkeznek-e további buszok, mert egyre többen akarnak átjutni az osztrák határon.

A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról jövő buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni a határra.

Salzburgba és Bécsbe mennek a különvonatok

Salzburgba megy majd a Magyarországról érkező első menekültekkel az a különvonat, amely már beállt a nickelsdorfi állomásra - mondta el az osztrák hírügynökségnek szombaton kora reggel Sonja Horner, az ÖBB osztrák állami vasúttársaság szóvivője. A már előkészített második szerelvény pedig a bécsi Westbahnhofra viszi majd az arra felszállókat - tette hozzá.

Horner szavai szerint egyelőre ezt a két vonatot "tervezték be biztosra". A további fejleményeket be kell várni ahhoz, hogy a helyzetet reálisan fel lehessen mérni.

Werner Fasching, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök helyettese korábban, hajnalban azt mondta, a Magyarország felől buszokkal Ausztriába érkező menekülteket egy különvonattal a bécsi Nyugati pályaudvarra (Westbahnhof) viszik Nickelsdorfból (Miklóshalma). A vonat indítását eredetileg reggel 6 órára tervezték. A burgenlandi főkapitányság további vonatok indításával is számol - mondta.

Hans Peter Doskozil tartományi rendőrfőnök közlése szerint az osztrák rendőrök a határ magyar oldalán, egy régi buszpályaudvarnál várták be a menekültekkel érkező buszokat, hogy Ausztriában a megfelelő helyre kalauzolják azokat. Információi szerint 50-60 autóbusz érkezhet. A menekülteket a magyar oldalról vagy a nickelsdorfi vasútállomásra, vagy Nova Rock Halléhoz viszik. (Ez utóbbi egy eredetileg fesztiválsátornak felállított befogadóhely.)

A kormányszóvivő az osztrák határnál tájékozódott

A kormányszóvivő szombat hajnalban Hegyeshalmon tartott sajtótájékoztatóján elmondta: folyamatosan tárgyal az osztrák hatóságokkal, hogy mi fog történni velük - tette hozzá. Azt mondta: most itt az alkalom, hogy Ausztria megmutassa szolidaritását. Kovács Zoltán hangsúlyozta: az illegális migrációs helyzet kezelésére közös európai megoldást kell találni, és szerinte a következő napokban sikerülhet előrelépni ebben a kérdésben.

Mint felidézte: Magyarországon, a fővárosban tarthatatlan állapotok alakultak ki a napokban. Egyre kevésbé voltak együttműködők a bevándorlók, erőszakosabbá váltak. A biztonsági kockázati helyzet felszámolása érdekében döntöttek úgy, hogy a migránsok utazására buszokat biztosítanak. Céljuk az volt, hogy az M1-es autópályát felszabadítsák és helyreálljon a nemzetközi vasúti közlekedés. A kormányszóvivő azt mondta: a magyar és az osztrák hatóságokkal együttműködve most nagyjából háromezer embert segítenek át az osztrák oldalra.

Azt viszont továbbra sem tudni, hogy mi lesz velük. Vannak, akik tovább akarnak menni Németországba, vannak akik maradni akarnak Ausztriában, s kérdés az is, hogy mi lesz ha nem kapnak menekültstátuszt - hangzott el az M1 aktuális csatornán. Szombat hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Az emberek szállnak le a járművekről és gyalogosan kelnek át a hegyeshalmi határátkelőhelyen.

Fél 3-kor elérte a határt az első migránsokkal teli busz

Hajnali fél 3-kor elérte a magyar-osztrák határt az első migránsokkal teli busz, amely szombatra virradó éjszaka indult útnak. Az MTI tudósítója látta, ahogy a migránsok sorban szállnak le a buszról. A határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket "Welcome" feliratokkal. Az önkéntesek, a vöröskereszt étellel és itallal kínálták őket.

Illegális bevándorlók szállnak fel buszokra a fővárosi Keleti pályaudvarnál 2015. szeptember 5-én éjjel. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Mindeközben az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál várakozókat is értesítették. Csak innen több mint 10 busz indult útnak, tele emberekkel. Hajnali 3 óra körül a zsámbéki lehajtótól már mindenkit elvittek. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta: sok mindent hátrahagytak, nagy a felfordulás.

Hasonló volt a helyzet a fővárosi Keleti pályaudvarnál is. A Baross tér és az aluljáró szinte kiürült, de ott maradtak a matracok, sátrak, üres babakocsik. Az M1 aktuális csatorna képei szerint már ott is megkezdték a takarítást a közterület-fenntartó munkatársai. A helyszínen eddig is segített és még most is ott van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Vecsei Miklós az M1 aktuális csatornának telefonon nyilatkozva elmondta: legfontosabb feladatuk az volt, hogy elhitessék az emberekkel, valóban a határra viszik őket. Mint kiemelte: nagyon sok volt köztük a családos, ezért is sokat kérdezgették, mi lesz velük.

Migránsokkal megtelt busz indulás előtt az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójánál 2015. szeptember 4-én. A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt



2:55 - A burgenlandi rendőrség 800-3000 közötti menekülttel számol 

A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról érkező buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni az osztrák-magyar határra; a hatóság szombat hajnalban tett közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére. Werner Fasching tartományi szóvivő helyettes tájékoztatása szerint nincsenek biztos információik arról, hogy hány busz, és pontosan hány migráns várható, azonban a rendőrség gondoskodik arról, hogy az érkezők ételt és italt kapjanak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesüljenek.

"Ezek után fogjuk megkérdezni őket, hogy akarnak-e beadni menekültkérelmet Ausztriában" - mondta Fasching. Hozzátette: amennyiben igen, úgy felvesszük az adatokat, azonban ha nem, akkor Bécsbe visszük őket tovább. Az osztrák rendőrség feltételezései szerint a menekültek Nickelsdorfba (Miklóshalma) érkeznek, azonban arról nincsenek információik, hogy a menekültek gyalog mennek-e tovább. A hatóság jelenleg vizsgálja, hogy az osztrák vasúttársaság (ÖBB) különvonatot rendelkezésükre tud-e bocsátani.

Miklóshalma környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre. A vöröskereszt nemcsak burgenlandi hanem bécsi és alsó-ausztriai segítőkkel is dolgozik jelenleg. A Der Standard című osztrák lap online felületének beszámolója szerint az osztrák-magyar határon a segélyszervezetnek már csaknem száz önkéntese áll készenlétben.

2:16 - Felfüggesztik a fővárosi ideiglenes szociális blokk kialakítását

A főváros felfüggeszti a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradó éjszaka az MTI-t. Azok után született meg a döntés, hogy az illegális bevándorlók elhagyták a Keleti pályaudvar tranzitzónáját. Közleményükben azt írták: a főváros hatvan autóbuszt biztosított a bevándorlók szállításához. Korábban a fővárosban a Keleti, a Nyugati, és a Déli pályaudvaron alakítottak ki tranzitzónákat az illegális bevándorlók számára. A legtöbben a Keleti pályaudvaron voltak.

A fővárosi vezetés a hatóságokkal és az önkéntesekkel folytatott konzultáció során úgy döntött, hogy egy új helyszínen alakítanak ki egy úgynevezett ideiglenes szociális blokkot a migránsok elszállásolására. Ennek helyszínét a Verseny utcában egy egykori piac helyén jelölték ki. Az elmúlt egy hétben több alkalommal zavargások is voltak a Baross téren.

A migránsok egy csoportja nem sokkal péntek 13 óra előtt indult el gyalog a Keleti pályaudvartól. A fővárost az M1-es autópálya felé hagyták el. Késő este a zsámbéki pihenőhelynél álltak meg, hogy aludjanak. Sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép volt. Még a menet elején egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország.

2:10 - A Keleti pályaudvarról több busz is elindult az osztrák határra 

A fővárosi Keleti pályaudvarról több, migránsokkal teli busz indult el szombatra virradóra nem sokkal fél 2 után az osztrák határ felé. Az M1 aktuális csatorna tudósításán a buszokkal útnak induló emberek közül többen vidáman integettek a kamerák felé. Ezzel egyidőben az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójához újabb buszok érkeztek, de onnan továbbra is csak egy busz indult el.

Az MTI a helyszínen lévő önkéntesektől úgy értesült a migránsok továbbra is félnek attól, hova viszik őket, ezért az első Hegyeshalomra indult busztól visszajelzést várnak. Közben Zsámbéknál elkezdett esni az eső is, ezért az emberek behúzódtak az értük küldött buszokba.

1:51 - Az osztrák vöröskereszt 800-1500 embert vár

Az osztrák vöröskereszt 800-1500 migránsra számít, akiket a nickelsdorfi (Miklóshalma) menekültfogadó központban fognak elhelyezni - jelentette be szombaton a szervezet szóvivője. A hatóságoktól azt a jelzést kaptuk, hogy 800-1500 közötti embert várhatunk - mondta Thomas Horvath, a burgenlandi vöröskereszt szóvivője. "Fedett menedékkel, ágyakkal, ennivalóval és forró italokkal készülünk, és orvosi ellátás is lesz, ha szükség van rá" - mondta.

Budapest, 2015. szeptember 5. Autóbuszok állnak Budapesten, a Kerepesi úton 2015. szeptember 5-én. A járművekkel az illegális bevándorlókat szállítják el a Keleti pályaudvartól Hegyeshalomig. MTI Fotó: Balogh Zoltán



1:34 - Ausztria átengedi a Magyarországról érkező migránsokat

Ausztria a helyzet szükségességéből fakadóan átengedi Magyarországról érkező migránsokat - jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár szombatra virradóan. Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak - tájékoztatta a kancellár Orbán Viktor miniszterelnököt pénteken késő este telefonon, Angela Merkel német kancellárral való egyeztetés után. Faymann kijelentette: egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is.

"Ugyanakkor elvárjuk azt is, hogy Magyarország készen álljon arra, hogy a menekültek egyenlő elosztásával járó terheket viselje és a vészhelyeztet kezelje, ehhez most mi hozzájárulunk" - közölte a kancellár.  Az osztrák kancellár és Orbán Viktor közötti megbeszélést szombat reggelre tervezték, azonban a helyzet sürgősségére való tekintettel pénteken késő este beszéltek telefonon. A döntésről a kancellár Facebook közösségi oldalán adott tájékoztatást.

Werner Faymann osztrák kancellár arról számolt be, hogy Angela Merkel német kancellárral megegyeztek abban, hogy nem lezárják, hanem megnyitják a határokat. Ez egy szükséghelyzet - nyilatkozta az Ö3 közszolgálati rádióadónak.

Az osztrák belügyminiszter nem sokkal előtte azt közölte, hogy Ausztria tartja magát a dublini rendelet végrehajtásához, hiszen a rendelet értelmében vizsgálja meg Ausztria a menekülteljárás lefolytatásának körülményeit, ami azt is jelentheti, hogy adott esetben az illetékes uniós országba küldhetik vissza a kérvényezőt.

00:20 - Lezárták az M1-es autópályát Biatorbágynál

A hirado.hu helyszínen lévő munkatársának jelentése szerint a rendőrök az 1-es főútra terelik a forgalmat.

23:41 - Az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészült a menekültek fogadására

Az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészült a Magyarországról Ausztria irányába úton levő menekültek százainak fogadására, s elsősorban az emberek orvosi és a humanitárius ellátására koncentrálnak - közölte az osztrák belügyminisztérium péntek késő este.

A közlemény szerint mindegyikük benyújthat menekültkérelmet Ausztriában és erről a tárca tájékoztatni is fogja a migránsokat. Hangsúlyozták: minden kérelmet egyedi és objektív eljárási keretek között bírálnak majd el. Ausztria megvizsgálja a menekülteljárás lefolytatásának körülményeit a Dublin III. rendelet értelmében, adott esetben az illetékes uniós országba küldhetik vissza a kérvényezőt - áll a közleményben. Amennyiben a menekült nem akar benyújtani kérelmet Ausztriában, úgy kényszerítő intézkedéseket csak az arányosság elve alapján alkalmaznak majd.

Az osztrák hatóságok számára most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az emberi tragédiákat, a végső cél pedig az, hogy fenntartsák a biztonságot és a rendet. A rendőrség együttműködik a segélyszervezetekkel is. A jelenlegi helyzet megoldása csak az európai szolidaritás szellemében valósulhat meg - áll a közleményben.

Buszokkal az osztrák határhoz viszik a Keletinél táborozókat és az M1-esen gyaloglókat 

A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán autóbuszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Parlamentben, miután a bevándorlási helyzet miatt - Orbán Viktor miniszterelnök elrendelésére - tanácskozott az operatív törzs, amely az éjjel folyamatosan ülésezik.

A tárcavezető elsődleges szempontnak nevezte, hogy Magyarország közlekedése ne bénuljon meg a következő 24 órában. Arra kérte a bevándorlókat, hogy a közlekedés és az élet védelme érdekében vegyék igénybe a kormány segítségét. Ebben egyúttal a civilek - köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - közbenjárását is kérte.

Jelezte azt is, a buszos szállítás nem jelenti automatikusan, hogy a bevándorlók elhagyhatják az országot. Bécs hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy beléphessenek Ausztriába - mondta, hozzáfűzve, hogy Magyarország továbbra is megpróbálja regisztrálni a bevándorlókat, de "erőszak árán nincs regisztráció". Megjegyezte, szükség esetén a vámosszabadi menekülttábor biztosíthatja majd az érintett bevándorlók ellátását.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Hegyeshalomhoz utaztatáshoz körülbelül száz busz áll majd rendelkezésre. A buszok előkészítését megkezdték a Volán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Belügyminisztérium koordinációjában.

Lázár János elmondta, a magyar kabinet várja az osztrák kormány álláspontját a ki- és beléptetés feltételeiről. Kifejtette: tájékoztatták az osztrák kormányt a kialakult helyzetről, ahogyan arról is, hogy 1200 bevándorló tart Ausztria határai felé.

Orbán Viktor miniszterelnök többször is kezdeményezett telefonbeszélgetést Werner Faymann osztrák kancellárral, hogy a magyar kabinet kapjon információt Ausztria álláspontjáról. Ennek érdekében a kormány jegyzékkel is fordult Bécshez, de eddig "érdemi választ a jegyzékre nem kaptunk", a kancellár pedig azt üzente Orbán Viktornak, hogy szombat reggel 9 órakor tudja fogadni a hívását - közölte Lázár János.

Azt is mondta, hogy a bevándorlási helyzet megnehezüléséhez nagymértékben hozzájárult Németország ellentmondásos kommunikációja az elmúlt egy hétben, és ma sem tudni pontosan, mi a jogi álláspontja Berlinnek.
Magyarország hitet tett a schengeni egyezmény betartása mellett - nyomatékosította a Miniszterelnökség vezetője.

"Rajtunk az EU és jó néhány EU-s tagország számon kéri a szolidaritást, miközben velünk senki nem vállalt szolidaritást, és nem kaptunk érdemi segítséget" - fogalmazott Lázár János, kijelentve: Magyarország sem az EU-ra, sem Németországra, sem Ausztriára nem tud várni.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a tájékoztatón arról számolt be, hogy az M1-es autópályán 1200 illegális bevándorló halad gyalog, az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an, ezért utóbbin le kellett állítani a közlekedést. Jelezte, hogy a bicskei vasútállomáson maradt 300 illegális bevándorló este együttműködött a rendőrséggel és elfogadta a bicskei nyílt befogadó állomáson való elhelyezést.