Rövid időn belül kerítés épülhet a magyar-horvát határszakaszon is

A Helyi Híradók szerkesztősége úgy értesült, hogy szükséghelyzetben a határ egy újabb szakaszán is haladéktalanul sor kerülhet szigorított védekezésre. Beszédes, hogy a hat határvadász bevetési osztály közül az egyik székhelye Pécsen lesz.

Ha hatékonynak mutatkozik a magyar-szerb határon kiépítés alatt álló többlépcsős, ideiglenes határzár, és emiatt Horvátország felé kerülve új útvonalon érkeznek Magyarországra az illegális migránsok, a magyar-horvát államhatáron is – amely egyben az Európai Unió külső schengeni határa – szükség lesz a helyzetnek megfelelő, szigorított határvédelemre – tudta meg nem hivatalos forrásból a Helyi Híradó.

Ma egyébként a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart arról, hogy milyen lépések várhatók abban a helyzetben, ha Somogy megye határán is megjelennek a migránsok tömegei.

(MTI-fotó: Máthé Zoltán)



Deák Péter biztonságpolitikai szakértő a Helyi Híradók megkeresésére korábban arra figyelmeztetett, ha a szerb-magyar határon megépül a kerítés, akkor mindenáron új utakat fognak keresni a migránsok, hogy bejussanak az Európai Unió területére.

Baranyának pedig csak egy részét „védi” a Dráva, ezért is fordulhatott elő az elmúlt években, hogy egy-egy traktoros, mezőgazdasági munkás áttévedt a másik oldalra, sőt, a délszláv háború idején katonák is átjöttek ezen a szakaszon. A területet korábban elaknásították ugyan, de a közelmúltban lezajlott nagyszabású munkálatok folyamán megtisztították a határt.