Fiatalítják az új technológiák a középkorúak agyát

A növekvő szellemi követelmények élesebbé teszik az idősebb emberek agyát az előző nemzedékekhez képest: az 50 évesek az új 42 éves nemzedék.

Az érintettek teszteredményei határozottan javultak, holott ezek a funkciók általában a kor előrehaladásával elkezdenek csökkenni.

Az 50 év fölöttiek a kognitív funkcióik vizsgálatakor egyre jobb teszteredményeket érnek el, a szakemberek ezt a számítógépek és a mobiltelefonok használatából fakadó növekvő mentális ingerlésnek tulajdonítják. Korábban a szakemberek aggódtak amiatt, hogy az új technológiák kevésbé gondolkodóvá teszik az embereket, ténylegesen azonban élesebb eszűvé válnak az egyre bonyolultabb kütyük által megkövetelt szellemi jártasság miatt - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap online kiadásában.

Egy átlagembernek manapság emlékezni kell legalább 10 jelszóra, hogy naponta hozzáférjen számítógépekhez, megnyissa levelezését, interneten bankoljon, számlákat egyenlítsen ki vagy hozzáférjen közösségi oldalakhoz. A programokhoz hozzáférve gyakran találja magát szembe számos utasítással és különféle opciókkal, amelyek egyre több döntéshozatalra kényszerítik.

Az 50 év fölöttiek körében végzett angol nyelvű tesztekből kiderült, hogy a mostani teszteredmények ugyanolyanok vagy jobbak, mint a nyolc évvel fiatalabbakéi, akiket hat évvel ezelőtt teszteltek.

PocketBook fiatalok nyaralas tablagep tablet 1

Az osztrák alkalmazott rendszerek nemzetközi intézetének (IIASA) kutatói áttekintették a 2006-ban és 2012-ben a német lakosság körében végzett felméréseket, amelyekkel mérték az agy feldolgozóképességének gyorsaságát, a fizikális edzettséget és a mentális egészséget. Miközben az érintettek fizikális és mentális egészsége romlott a hatéves időszak alatt, kognitív (megismerési) teszteredményeik jelentősen növekedtek, holott ezek a funkciók általában a kor előrehaladásával elkezdenek csökkenni.

"Úgy gondoljuk, hogy ezeket az eltérő eredményeket a változó életmóddal lehet megmagyarázni. Az élet a megismerést, megértést tekintve egyre többet követel, az idősebb emberek is egy szélesebb körben használják a kommunikációs, információs technológiai eszközöket, és az emberek hosszabb ideig dolgoznak intellektuálisan nagy követelményeket támasztó munkakörökben. Mindeközben a fizikai aktivitás csökkenését és az elhízás fokozódását tapasztaljuk" - magyarázta Nadia Steiber, az IIASA világnépességi programjának kutatója.

A kutatások megerősítették a Flynn-effektust, az évek során az IQ-teszteken elért átlagpontszámok világszerte tapasztalt folyamatos emelkedését nemzedékről nemzedékre. Ám, mint ahogy az akadémikusok magyarázták, ezeket a változásokat csak részben lehet magyarázni az oktatás magasabb szintjével.

A kutatás a PLOS One és az Intelligence tudományos folyóiratban látott napvilágot.