Megalakult a határrendészeti igazgatóság

Megalakult a határrendészeti igazgatóság; a Készenléti Rendőrségen belül létrejövő szervezet keretein belül 2106 fővel erősítik meg a magyar-szerb határ védelmét.

Az igazgatóság létrejöttét a múlt szerdán jelentette be az országos rendőrfőkapitány; a szervezethez hat határvadászegység tartozik majd, amelynek tagjai között 876 próbaidős végzős rendészeti szakközépiskolás lesz.

A gyors telepítésű drótakadályon átmászott illegális bevándorlót üldöz egy rendőr Röszke közelében. (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

A gyors telepítésű drótakadályon átmászott illegális bevándorlót üldöz egy rendőr Röszke közelében. (MTI-fotó: Balogh Zoltán)



Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: vasárnap éjfélig idén eddig 153 ezer 561 tiltott határátlépőt fogott el a rendőrség a magyar-szerb határszakaszon, a bevándorlók a korábbi adatok szerint 67 országból érkeztek, zömében szírek, afgánok és koszovóiak, de tanzániai, jemeni, burundi, kínai és kubai állampolgárok is kértek menedékjogot.

A Készenléti Rendőrségen megalakuló határrendészeti igazgatósághoz csatolják az úgynevezett mélységi ellenőrzési osztályt, amely az országhatáron belül végzi a munkáját.

A határrendészeti igazgatóságon belül a határvadászegységek szeptember 15-étől dolgoznak, szükség esetén a létszámuk 3600-ra bővíthető. A bevetési központ Szegeden lesz, de Kiskunhalason is kialakítanak egy egységet. A határrendészeti igazgatóság vezetőjének Szabó Ferencet, a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetőjét nevezték ki. Az igazgatóság munkáját helikopteres, kutyás és lovas járőr is segíti.



A határvadász bevetési osztályok feladata az államhatár védelmének, valamint rendje fenntartásának megerősítése lesz. Külön speciális szabályok nem vonatkoznak rájuk, a rendőrségi törvényben, valamint a szolgálati szabályzatban rögzített előírások szerint járnak el.

Több mint ezerötszáz határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében

Csongrád megye déli részén 1501 határsértőt - köztük 378 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve hétfőn - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t.

Szenti Szabolcs közölte, a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán vagy pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt hétfőn 1797 embert fogtak el a rendőrök, hat gyanúsítottal szemben embercsempészet, három esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Török és magyar embercsempészeket fogtak Csongrádban

Török és magyar embercsempészeket fogtak el a rendőrök Csongrád megyében - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t.

Szenti Szabolcs közölte, egy török kamionos vasárnap délután jelentkezett belépésre a nagylaki átkelőn. A közös ellenőrzést végző magyar és román rendőrök kinyittatták a kamion rakterét, hat iraki állampolgárt találtak benne. A török sofőrrel szemben a büntetőeljárást, embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt a román rendőrség folytatja le.

A szegedi rendőrök szombattól hétfőig 15 olyan magyar állampolgár ellen kezdeményezett büntetőeljárást jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt, akik az államhatár térségéből a fővárosba akartak összesen 58 szír határsértőt szállítani. A sofőrök fejenként 200-300 eurót (63-94 ezer forintot) kértek a fuvarért - közölte az őrnagy.

Két embert őrizetbe is vettek a szegedi nyomozók. Egyiküket azért, mert már több alkalommal indult ellene eljárás ilyen bűncselekmény miatt. Egy 37 éves csanyteleki férfi pedig azért került őrizetbe, mert hétfő reggel több piros lámpán is áthajtott, miközben három szír állampolgárral az autójában megpróbált elmenekülni az őt megállítani akaró rendőrök elől Szegeden. Végül kiugrott a kormány mögül, elfutott, de a rendőrök utolérték, és elfogták - tudatta a szóvivő.

Román embercsempészt fogtak el a Pest megyei rendőrök

Elfogtak a rendőrök egy 26 éves román férfit, aki fejenként 250 euróért (78 ezer 500 forintért) akart Németországba szállítani hat szír állampolgárt - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a www.police.hu oldalon kedd reggel.

A jelentés szerint a rendőrök az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán, a 27-es kilométerszelvénynél ellenőrizték a 26 éves román férfi magyar rendszámú gépkocsiját, amellyel a Magyarország területén jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkező szír állampolgárokat szállította.

A férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését. A rendőrök előállították az érdi rendőrkapitányságra, és embercsempészés miatt indítottak eljárást vele szemben.