A nyelvész szerint megengedő szemléletű az új helyesírási szabályzat

Alapvető változásokat nem, finomításokat tartalmaz, és alapvetően megengedő szemléletű az új helyesírási szabályzat - mondta Proszéky Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nyelvésze az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorfolyamában.

Az új, 12. magyar helyesírási szabályzatot az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottsága dolgozta ki. Proszéky Gábor, a bizottság tagja az M1-en elmondta: utoljára 1984-ben készült új magyar helyesírási szabályzat. Azóta sok változás történt - emelte ki a nyelvész, megjegyezve: harminc évente okos dolog frissíteni a jegyzéket. Az új szabályzat több ezer új szót is tartalmaz, amelyek bekerültek a köznyelvbe.

Mint hangsúlyozta: az akadémia ajánlást tesz. Ha ezt követik, kevesebb gond van a kommunikációban - jegyezte meg.
Proszéky Gábor elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumával és annak illetékes államtitkárságával való egyeztetés alapján a 2016/17-es vizsgaidőszak végéig az előző szabályzat szerinti írásmódot is el kell fogadni. Ezzel együtt a nyelvész a pedagógusoktól azt kérte, ne büntetésre, szankcionálásra, hanem a helyesírás megszerettetésére használják az új szabályzatot.