Új és korszerű tankönyv jelent meg a magyarországi németek történetéről

A felsőbb évfolyamoknak szóló tankönyv alapjául Gerhard Seewann történészprofesszor 2012-ben megjelent átfogó munkája szolgált.

A magyarországi németek megérdemlik, hogy a saját nézőpontjukból vizsgálják, értelmezzék, elemezzék és értékeljék őket - idézte a közlemény Gerhard Seewannt, aki szerint ezt az elvet szem előtt tartva folytatta sokesztendős kutatómunkáját. A grazi születésű szakember véleménye szerint a magyar nemzeti történetírásban csak elvétve kapnak helyet az országban élő nemzetiségek.



Szerzőtársa, Rutsch Nóra német nemzetiségi származású történész, gyakorló középiskolai tanár az önkormányzat közleménye szerint kiemelte: égető szükség volt arra, hogy a magyarországi németek történetét valaki végre tankönyv formájában is összefoglalja. Amikor ugyanis az iskolákban ezt a tananyagot oktatták, eddig mindössze egyetlen, 1978-ban íródott, a rendszerváltás után újra kiadott kötetre támaszkodhattak, amely azonban gimnáziumi tanulók számára sem vonzó, sem pedig használható nem volt.

A tankönyv és az ahhoz kapcsolódó honlap a többi között a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatásával jöhetett létre, kidolgozásába német nyelven történelmet tanító tanárokat is bevontak. Rutsch Nóra jelezte: a teljes tartalom ingyen elérhető az interneten, a térképek és források szabadon felhasználhatók az oktatásban, és hamarosan már az egyes témakörökhöz kidolgozott feladatok is letölthetők lesznek a www.udgeschichte.hu oldalról.