Nógrádi György szerint meghívólevelet adott a bevándorlóknak Merkel

Angela Merkel német kancellár azon nyilatkozata, hogy Németország valamennyi szír migránst befogadja, egyfajta meghívólevél a szíreknek - jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az M1 aktuális csatorna műsorában Nógrádi úgy vélekedett: ez azért óriási gond, mert ettől kezdve valamennyi, a térségből érkező migráns szírnek fogja kiadni magát, egy ekkora emberáradat pedig belpolitikai válsághoz vezet Németországban.

A nyilatkozat hatására, a Magyarországra érkező szírek már most azt követelik, hogy minden további procedúra nélkül engedjék tovább őket Németországba - tette hozzá.



Nógrádi György hangsúlyozta: szeptemberben rendeznek európai uniós csúcstalálkozót a migráció kérdéséről, amennyiben azon nem születik összeurópai konszenzus, akkor egyedi intézkedéseket hoznak a tagállamok.

Midenesetre a közös megoldás felé tett lépés a csütörtöki, Bécsben megrendezett nyugat-balkáni konferencia. Azon egyrészt leszögezték, hogy az EU nem fogad be menekültet a Nyugat-Balkánról, mert a térség államai valamennyien uniós tagságra aspirálnak - tette hozzá.

Arról is döntés született, hogy 8 millió eurós segélyt utalnak Törökországnak a menekült szírek ellátására, illetve arra törekednek, hogy a közösség határain kívül állítsanak fel menekülttáborokat.

Nógrádi György arról is szólt: mihamarabb a NATO, az EU, illetve az Egyesült Államok beavatkozására van szükség a líbiai káosz felszámolásához, mert ellenkező esetben "őrületes tömegű" migránsra számíthat Európa.

Ezt előmozdíthatja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyilatkozata. Eszerint Oroszország nem vétózza meg az ENSZ biztonsági tanácsában a Földközi tengeri migráció meggátolására vonatkozó tervet, vagyis a csempészhajók elsüllyesztését és a líbiai rendcsinálást - mondta a biztonságpolitikai szakértő.