Magyarországon gyártják ezentúl az Electrolux egyik legmenőbb hűtőgépét

Az Electrolux vezetősége bejelentette, hogy a venetói Suseganában levő gyárából 70 ezer beépíthető hűtőszekrény gyártását helyezik át Magyarországra.Az olasz szakszervezetek szerint a termelés egy részének áthelyezése külföldre azt bizonyítja, hogy a vállalat nem kíván tenni az olaszországi termelés és munkahelyek fenntartása érdekében.

Az eddig Suseganában gyártott Cairo típusú, magas műszaki színvonalú hűtőszekrényről van szó. A hírt az Uilm és a Fiom olasz ipari szakszervezet képviselői közölték az Il Gazzettino venetói napilappal.



Az olasz munkavállalók érdekképviseletei szerint a bejelentés meglepő, mivel az Electrolux menedzsmentje azután közölte a termelés áthelyezését Magyarországra, miután a Suseganában levő gyár üzemi tanácsa igent mondott arra, hogy a dolgozók szeptemberben minimum két szombaton hat-hat órát dolgozzanak a jelenlegi szabad szombat helyett.

Az olasz szakszervezetek szerint a termelés egy részének áthelyezése külföldre azt bizonyítja, hogy a vállalat nem kíván tenni az olaszországi termelés és munkahelyek fenntartása érdekében. A szakszervezetek azonnali egyeztetést sürgettek az Electrolux olaszországi vezetőivel, valamint az olasz ipari miniszterrel is.

Az olasz lapok szerint az Olaszországban gyártott Electrolux hűtőszekrények gyártásának Magyarországra telepítése két éve szerepel a napirenden. Az olasz szakszervezetek tiltakozására felére csökkentették az áttelepíteni kívánt termelési darabszámot, ami korábban 158 ezer volt.

A svéd Electrolux a háztartási gépgyártás világpiacának 25 százalékát fedi le. Huszonkét gyára van. Olaszországban négy üzemben közel hatezer embert foglalkoztat, akiknek munkahelye 2014 óta már többször veszélybe került.

Az Electrolux idén nyáron is magára vonta az olasz szakszervezetek haragját, mivel az egyetlen olasz nagyvállalat volt, amely az egyik legfontosabb olasz ünnepnapon, az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepén sem állította le a termelést. A dolgozók önként dönthettek arról, hogy az ünnepnapon dolgoznak-e vagy sem. A több mint ezer munkásból százan mentek el dolgozni.