Wilhelm Fruzsina nem maradhat Svédországban

Wilhelm Fruzsina csütörtökön Magyarországra érkezik, miután sem jogi, sem politikai, sem pénzügy megoldás nem született arra, hogy Svédországban maradhasson - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön újságíróknak.

Az Index március elején írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akarja küldeni Magyarországra azt a 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a Külgazdasági és Külügyminisztérium feladatán messze túlmenően, emberiességi szempontok alapján hosszasan kereste a megoldás Wilhelm Fruzsina esetére, mostanra világossá vált, hogy sem jogi, sem pénzügyi, sem politikai megoldása nincs az ügynek.



A miniszter kifejtette: a svéd jogrendszerben nem volt megoldás az ügyre, a pénzügyi megoldásként Magyarország átadta volna azt az összeget, amelyet a magyar szociális ellátó rendszer megkapott volna az ellátásra, ezt a felajánlást a svédek visszautasították. A svéd külügyminiszter pedig a tárgyalásokon világossá tette, nincs lehetőség az ügyben politikai megoldásra.

Wilhelm Fruzsina nagynénje vállalkozásának két magyar cég is adott volna megrendelést 15 ezer euró értékben, amely elég lett volna ahhoz, hogy ott a magyar lányt alkalmazni lehessen, azonban a nagynéni különböző okok miatt nem tudta meghozni a hosszú távú működéshez szükséges a döntéseket - mondta a miniszter.

A jövőben a magyar ellátórendszer feladata lesz Wilhelm Fruzsináról gondoskodni, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott információk alapján Tordason fog élni - mondta Szijjártó Péter. Hangsúlyozta, hogy a Külgazdasági és Külgazdasági Minisztérium a lehetőségein jóval túlmutatóan kereste a megoldás az ügyre, hasonló esetekben a tárca kötelességein túlmenően is mindent megtesz a magyar állampolgárok segítéséért.