Csaknem száz gólya kelt útra idén a Tiszazugból

Csaknem száz fiatal gólya kelt útra idén a Tiszazug tizenhárom településéről Afrika felé közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) regisztrált kunszentmártoni madármegfigyelője az MTI-vel.

Katona Mihály közlése szerint 35 pár gólyából 32 költött a Tiszazugban idén nyáron, a madarak összesen kilencvenhat fiókát neveltek fel. Hozzátette, hogy tavaly az ideinél harmincöttel több fiatal gólya kelt útra, miközben átlagosan harminc-harmincöt körüli madárpár volt abban az esztendőben is.

Nagy Károly, az MME monitorozási és kutatási csoportvezetője az MTI-nek elmondta: csaknem 2500 regisztrált madármegfigyelő munkáját koordinálják, rajtuk kívül több száz önkéntes is közreműködik a gólyafészek-adatbázis összeállításában. Kitért rá, hogy a gólyák megfigyelése, védelme céljával 500-1000 egyedet gyűrűznek országosan évente, 4-10 madárra kerül jeladó.



A csoportvezető hozzátette: az idei adatok összegzésével őszre készülnek el, de tavaly nyár végén mintegy 12-13 ezer fiatal, összesen 22-24 ezer gólya indult útnak Magyarországról, az átlagos felnevelt fiókaszám országosan 2,57, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 3 körül volt.

A csoportvezető érdekességként elmondta: 2011-ben egy-egy gólyapár kiugróan nagy számú, az MME országos adatai szerint átlagosan 3,08 kirepülő fiókát nevelt fel, míg egy évvel korábban 2010-ben csaknem feleannyi, átlagosan 1,66 fióka indult útnak egy-egy fészekből. Hozzátette: egy jó kirepülési év után általában négy év elteltével tapasztalható növekedés az állományban.

Nagy Károly szólt arról, hogy bár egyre több gólya áttelel, számuk a 25 ezres állományhoz képest még mindig elenyésző, hiszen mindössze 15-30 egyed átteleléséről vannak információik.

Görbeháza, 2015. március 10. Visszatért fehér gólyák (Ciconia ciconia) Görbeháza közelében 2015. március 10-én. A helybeliek az elmúlt napokban vették észre, hogy visszatértek a madarak. (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)



Az első országos akció a fehér gólya védelmében az 1941-ben, Homonnai Nándor által szervezett fészekszámlálás volt. A felmérés elsődleges célja, hogy pontos képet adjon a fészkelő gólyaállomány alakulásáról és a madarakat veszélyeztető tényezőkről. A felmérés során gyűjtött adatok elengedhetetlen feltételei a sikeres gólyavédelmi munkának.

A felméréseket a második világháború után a Madártani Intézet, 1974-es megalakulása óta az MME szervezi hazánkban, több száz önkéntest bevonva a programba.