Szeptember végén kezdik kivásárolni a rossz hiteleket

Az MNB tervei szerint a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (Mark Zrt.) már szeptember végével megkezdheti a kereskedelmi bankok rossz hiteleinek kivásárlását piaci áron, ezért az IMF szakmai befektetők bevonására vonatkozó ajánlatát a jegybank csak középtávon tartja reálisnak és szakmailag támogatandónak.

A Magyar Nemzeti Bank az MTI kérdésére szerdán hangsúlyozta, az MNB legfontosabb célja jelenleg, hogy mihamarabb elindulhasson a kereskedelmi ingatlannal fedezett nem teljesítő hitelállományhoz kapcsolódó portfóliótisztítás.

A monetáris politika transzmissziós folyamatának felgyorsítása, a vállalati hitelezés ösztönzése és a gazdasági növekedés támogatása céljából 2014 novemberében létrehozott Mark Zrt. vagyonkezelő alap szerkezeti felépítését és működését az MNB felkérésére idén júniusban Budapesten tett látogatásukon vizsgálták meg az IMF képviselői. A valutaalap szakmai befektetők bevonását és az irányítási autonómia megerősítését javasolta a Mark céljainak hatékonyabb teljesítéséhez.

 

Az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére reagálva az MNB azt közölte: a jegybank és az IMF között aktív és szakmailag gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a Mark Zrt. működéséről és fejlesztési lehetőségeiről szóló technikai segítségnyújtás során. Az ajánlások minél hatékonyabb megvalósíthatóságának vizsgálata folyamatban van, a jegybank kiemelt figyelmet fordít rá.

Az MNB kiemelte: az Európai Bizottsággal jelenleg folynak a tárgyalások a Mark Zrt. árazási módszertanát illetően. Ez várhatóan nemsokára lezárul, és szeptember végével megkezdődhet a kereskedelmi bankok úgynevezett rossz hiteleinek - az Európai Bizottság által validált - kivásárlása.



A piacról megvalósuló finanszírozás és magántőke bevonása időbe telik, ami jelentősen késleltethetné a vásárlások megkezdésének tervezett, szeptember végére ütemezett indulását - véli az MNB. Hozzáfűzi azonban, hogy az IMF ez irányú javaslatai az MNB Mark Zrt.-t érintő stratégiájával összhangban vannak, az MNB célja ugyanis egy piaci alapokon működő önálló eszközkezelő kialakítása, amely a piacról is képes refinanszírozni magát, valamint tőkét bevonni, így középtávon támogatja megvalósításukat.