Továbbra is erőltetik, holott nagyon nem kellene

A balkezesek egyesülete továbbra is igen gyakran tapasztalja azt, hogy szülők és tanárok megpróbálják átszoktatni a balkezes gyerekeket a jobb kezük használatára, holott a pedagógusok tudják, hogy ez veszélyes kísérlet.

Bár azt hihetnénk, hogy a balkezesség mára elfogadottá vált a társadalomban, ez még koránt sincs így. Kiss Erzsébet, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke, óvodapedagógus a Napközben keddi adásában azt mondta, mind a mai napig előfordul, hogy a balkezes gyerekeket környezetük megpróbálja átszoktatni a jobb kéz használatára.

A kéz, amely először ellenjegyez elnökként dokumentumot - az újonnan beiktatott Barack OBAMA amerikai elnök aláír a washingtoni Fehér Házban 2009. január 20-án, beiktatási ünnepségét követően, amikor minisztereit kinevezi. Obama az Egyesült Államok 44. elnöke és első afroamerikai államfője. (MTI/EPA/MOLLY RILEY)

Barack Obama amerikai elnök bal kézzel aláír egy dokumentumot. (MTI/EPA/MOLLY RILEY)



Mint mondta, az egyesület tagjai folyamatosan járják az országot, és figyelik a veszélyeztetett célcsoportot, az óvodásokat és az iskolásokat. Nagyon sok helyen tapasztalják azt, hogy vagy a szülők, vagy a tanár az átszoktatással próbálkozik. Az egyesület rengeteg levelet, e-mailt, telefont is kap, amelyek erről a gyakorlatról szólnak. Például az egyik panasz szerint az iskolában a gyereket írni ugyan engedik bal kézzel, de a menzán már nem hagyják, hogy ezt a végtagját használja.
Balkezesség - Napközben

Mindez annak ellenére történik, hogy a pedagógusok tudják, nem szabad átszoktatni a balkezeseket. Miközben ennek erőltetése beszédhibát, tanulási zavarokat vagy akár komolyabb agykárosodásokat is okozhat a gyerekben, a tanítók egy részében még mindig az él, hogy a balkezesség valamiért rossz, ezért változtatni kell rajta. Kiss Erzsébet hozzátette, hallotta már tanító nénitől azt a felszólítást, hogy a gyerek a csúnya – vagyis a bal – kezéből tegye át a babzsákot a „szép” kezébe. Ez nem elszigetelt jelenség, efféle beszámolókat többször hallottak, több helyről – hangsúlyozta az egyesületi vezető.



Kiss Erzsébet arról is beszélt, még nincs módszertan arra, hogy a pedagógusok miként tanítsák az írást a balkezeseknek, de az egyesület már készíti a segédanyagot a tanároknak.