Tíz halottja, hatvan sebesültje van egy nagy erejű robbanásnak Kabulban

A gépkocsiba rejtett pokolgép az Egyesült Államok kabuli nagykövetségétől, illetve az egészségügyi minisztériumtól néhány száz méterre robbant fel.

Nagy erejű robbanás rázta meg szombaton délután az afganisztáni főváros, Kabul központját, a detonáció az afgán egészségügyi minisztérium közlése szerint tíz embert megölt, hatvanat pedig megsebesített.



A rendőrség szóvivője közölte, hogy a gépkocsiba rejtett pokolgép az Egyesült Államok kabuli nagykövetségétől, illetve az egészségügyi minisztériumtól néhány száz méterre robbant fel.

Biztonsági források és szemtanúk szerint a merénylet célpontja valószínűleg egy külföldieket szállító gépjármű lehetett.

A halálos áldozatok állampolgárságáról egymásnak ellentmondó adatok láttak napvilágot. Az afgán egészségügyi minisztérium szerint kilenc afgán és egy külföldi vesztette életét, egy NATO-szóvivő viszont azt közölte, hogy a halálos áldozatok közül három az észak-atlanti szövetség külföldi alvállalkozója volt.

Augusztus 7-én több pokolgépes merényletet hajtottak végre Kabulban, akkor 42 ember meghalt, és több százan megsebesültek.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) harci küldetése január elsejével hivatalosan véget ért Afganisztánban. Ezzel egy időben vette kezdetét az Eltökélt Támogatás fedőnevű misszió, amelynek keretében húsz ország (köztük Magyarország) mintegy 12 ezer katonája képezi ki és látja el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket.