Járványügyi kockázatra figyelmeztet a szakminisztérium

Járványveszély nincs, de megelőző intézkedésekre van szükség a migránshelyzet miatt - áll a szaktárca jelentésében, amelyet a Napi Gazdaság ismertet. A dokumentum szerint mérlegelni kellene az illegális bevándorlók mozgásának átmeneti korlátozását is, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges szűréseket.

A jelentés szerint a legnagyobb kockázatot a járványos gyermekbénulás jelentheti, a Magyarországra érkező migránsok majdnem fele ugyanis Irakból és Szíriából jön, a két országot pedig nemrég minősítette kiemelten veszélyeztetettnek a betegség terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet.

MTI-fotó: Balogh Zoltán



A járványügyi kockázat miatt a minisztérium megelőző intézkedéseket javasol: a dokumentum szerint mérlegelni kellene az illegális bevándorlók mozgásának átmeneti korlátozását is, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges szűréseket. Az Emmi jelentése szerint a szűrésre kötelezett 14 ezer menedékkérő mindössze öt százalékánál tudták elvégezni azokat a vizsgálatokat, amelyekből kiderülhetne, mekkora járványveszélyt jelent a menekülthullám Magyarországon. A menekültstátusért folyamodók ugyanis gyakran már a vizsgálatokat elrendelő határozat átvétele vagy a vizsgálati mintavételezés megkezdése, illetve az eredmények megérkezése előtt eltűnnek - fejtik ki a cikkben, majd emlékeztetnek, hogy az idei első fél évben valamivel több mint 2700 szűrővizsgálatot végeztek, amelyek 51 alkalommal zárultak pozitív eredménnyel.

A tárca szerint tbc-s, leprás vagy tífuszos beteget nem találtak ugyan, de szifiliszt, hepatitis B-t és C-t, valamint HIV-fertőzést több migránsnál is kimutattak. A lap szerint ennek oka, hogy a migránsok jellemzően olyan országokból érkeznek, illetve olyan országokon utaznak át, amelyekben a magyarországinál rosszabb a járványügyi helyzet.

Az Emmi a magas szintű magyarországi járványügyi biztonság megőrzése érdekében a járványügyi felügyelet, illetve a laboratóriumi diagnosztika megerősítését, a menekültek védőoltásaihoz szükséges többletoltóanyag beszerzését és a költségvetési fedezet biztosítását szorgalmazza. Az előbbi a szaktárca számításai szerint idén négy-, az utóbbi tízmillió forint többlettámogatást indokol.



Paller Judit országos tiszti főorvos a Napi Gazdaságnak nyilatkozva azt mondta, a lakosság biztonsága érdekében megfontolható az illegális bevándorlók mozgásának átmeneti korlátozása, hogy legalább a szűrővizsgálatokat elvégezhessék rajtuk, illetve megtehessék a járványmegelőző óvintézkedéseket.