Hová lett sok millió madár? - Szinte észre sem vesszük a drámai változást

Az elmúlt harminc évben 300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről. A folyamat Magyarországot is elérte.

Folyamatosan csökken a madárfajok száma. Egyértelmű, hogy a nagyüzemi mezőgazdasági művelési módok, a növényvédő szerek károsan hatottak a populációra, de talán nem olyan mértékben, amennyire ezt egyes környezetvédők túlhangsúlyozzák - jelentette ki Farkas Béla, az Agrohungária Kft. ügyvezetője a Kossuth Rádió Oxigén című műsorában. El kell döntenünk, hogy élni és enni akarunk-e, vagy madarakat megtartani. A kettőt össze kell hangolni - tette hozzá.

Illusztráció. (MTI Fotó: Kálmándy Ferenc)



A madárfajok kihalásának legfőbb oka az élőhelyek átalakítása: az ezer éveken át fenntarthatónak bizonyult agrárium, a kis parcellás, vetésforgós mezőgazdaság eltűnt, a tanyahelyeket beszántották, kiirtották a mezővédő erdősávokat, a bokrosokat, monokultúrákat alakítottak ki, s nagyon erősen kemizáltak. A gazdálkodóknak az az érdekük, hogy minél nagyobb területen ipari hatékonysággal termeljenek - mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kommunikációs munkatársa.



A nagyüzemi mezőgazdaság miatt azonban a madarak elvesztik a fészkelő- és búvóhelyeiket, s a táplálékukat is. Az elmúlt bő egy évtizedben ezt súlyosbította a klímaváltozás is. A kutatásokból kiderült, hogy a sík, nyílt vidéken élő, pusztai, agrárterületek madarai - amelyek ráadásul hosszú távú vonulók is - jutottak a legkritikusabb helyzetbe.
Kossuth Rádió, Oxigén

Az állománycsökkenések drámaiak, s látványos példa erre Magyarország - hangsúlyozta Orbán Zoltán. Míg Nyugat-Európában a közös agrárpolitika, illetve annak elődje legalább harminc éve működik, addig nálunk csak az uniós csatlakozás óta érvényesül. A szakember a fogolyállomány csökkenését hozta fel riasztó példának, amelynek egyes becslések szerint több mint kilencven százaléka halt ki.

Most még van esélyünk beavatkozni, de lehet, hogy ötven év múlva már nem lesz. Szerencsére nagyon egyszerű technikákkal lehet látványos eredményeket elérni: olyan mezőgazdasági megoldásokat kell visszahozni, amelyek ezer éven át jól működtek, például mezővédő erdősávokat kell telepíteni, általuk a felmelegedő klímában a mögöttük lévő szántóban jelentős párolgáscsökkenés érhető el. Alapvetően azonban a gondolkodásmódunkon kell változtatni - hívta fel a figyelmet Orbán Zoltán.