„Ez életem legszebb nyara” – interjú Kraszkó Zitával

ADÁS UTÁN – Utcazenészkedett, improvizál, fest, zongorázik, énekel és játszik… Az élete a játék... Ő Kraszkó Zita, a Balatoni nyár műsorvezetője. A 36 éves Zitának korábban saját dzsesszzenekara volt. Évekkel ezelőtt vezette a Feszti körképet, játszott – többek között – a Hacktionben, a Polygamiban, valamint a Duke of Burgundy című filmben is. Játszott a Krétakörben és tagja volt a Grund Improvizációs Színháznak. Improvizációs trénerként a Beugró és Dumaszínház fellépőit is segítette. 2014-ben megalapította a Hepp! színházat, amelynek trénere, színésze és rendezője is. A Hepp! életének eddigi egyik legnagyobb büszkesége.

Zizivel – ahogy sokan becézik – egy forró augusztusi délelőttön, egy budapesti hotel halljában találkozunk. Az interjút hetekig szerveztük. Amikor nem Révfülöpön volt a Balatoni nyár miatt, akkor Budapesten forgatott vagy a Hepp! színházat rendezgette és megbeszélésről megbeszélésre járt. Energikusan lép be a hotel ajtaján, széles mosollyal az arcán. Végre nemcsak halljuk, hanem látjuk is egymást. Kávét és vizet rendelünk, egy óránk van az interjúra, utána előadása lesz, majd színházi megbeszélése.

– Hogy bírod ezt az őrültes tempót?
– Nem panaszkodom, mert csoda nyár van. Ez életem egyik legszebb nyara minden szempontból, nagyon élvezem, de már a pihenésre gyúrok. Az feltölt, ha egyedül lehetek, de május óta nem aludtam napi 6 óránál többet. Az, hogy ülve egyek, vagy hogy most itt veled kávézom, szinte már luxusnak számít. Már vannak jelei a kimerülésnek, de augusztus 27-éig nem omolhatok össze. Ha vége a Balatoni nyárnak, indul a színházi évad, de az másfajta elfoglaltság.



– A nyaralás akkor még várat magára…
– Igen. Az egész nyarat végigdolgozom. Szeptemberben a családommal Hévízre megyünk egy hétre, majd a hippi barátaimmal egy Opatija melletti művésztelepen pihenünk.

– Hippi barátok?
– Sok barátom van, szinte mind, kivétel nélkül művészlélek. A legtöbb barátom színész vagy képzőművész. Többségük még az iparművészetis időkből maradt meg.

– Iparművészetit végeztél?
– Igen, video-animáció szakra jártam. Az egyetemen készített saját filmjeinkben nem voltak szereplőink, így mi kezdtünk el játszani bennük, ott kóstoltam bele először a színészetbe. Közben az iparral párhuzamosan csináltam a kommunikáció szakot. Ott az egyik tanárom elvitt Földessy Margithoz, és ott maradtam 8 évig, ott kezdődött minden.

– Úgy tudom, hogy a családodban szinte mindenki orvos vagy gyógyszerész. Hogy fogadták, hogy a színészi pályát választod?
– Éveken át rosszul. Én vagyok a fekete bárány – neveti el magát. – A családom nagyon jó fej, de azért nagy feladvány elé állítottam őket a terveimmel.

Fotó: MTVA

(Fotó: MTVA)



– Színész, műsorvezető, reklámarc, rendező, tréner. Sok mindent csináltál. Ha arra kérlek, hogy néhány mondatban mondd el, ki vagy te, mit mondanál?
– Film, színház, muzsika… Színésznő vagyok, aki a kamera másik oldaláról jött. A színházon belül is egy szabad improvizációs műfajjal foglalkozom, ezt próbálom adni az embereknek és kamatoztatni. Ezt tanulom Amerikában is. Ha egyetlen dolgot kellene választanom, azt hiszem, a zenét választanám, az a legfontosabb.

– Melyik munkádra van a legbüszkébb?
– Mindig a következőre! A Duke of Burgundyra nagyon, büszke vagyok, hogy Peter Stricklanddal dolgozhattam. Ez lenne a csapásirány a jövőben is. Büszke vagyok a Hacktionra, ahol Anger Zsolttal forgathattam; és büszke vagyok a Hepp!-re. Nem gondoltam volna, hogy létre tudok hozni egy ilyen színházat és egy ilyen csodacsapatot.
Névjegy: Kraszkó Zita 1979. 07. 28-án született Szegeden, szüleivel és öccsével később Kecskeméten éltek, majd Zita 20 évesen Budapestre költözött. Végzettsége: JATE-JGYTF rajz-művészettörténet, majd MOME video-animáció/művésztanár és SZTE kommunikáció szak. Most Amerikában tanul improvizációs színésznek. Főbb munkái: Duke of Burgundy, Haction, Polygami. Vezette a Feszti körképet, jelenleg a Balatoni nyár műsorvezetője.

– Mit csináltok a Hepp! színházban?
– A Beugró a színházi megfelelője. Játékos formában végzünk gyakorlatokat, kommunikálunk, tréningeket tartunk cégeknek és vezetőknek. Improvizációs játékokkal tanítjuk meg az embereket egymással jól dolgozni, feloldani a feszültséget és gátlásokat, egymást szeretni. Minden hétfőn nyitott műhely van a Grundon, bárki, akit érdekel, jöhet játszani. Októbertől vasárnaponként előadások lesznek például Szabó Győzővel, Dobó Katával és Anger Zsolttal.

– A játék az életed…
– Igen.

– Milyen a jó játék?
– Önfeledt, őszinte, amikor nem fél az ember.

– Hogy lettél a Balatoni nyár műsorvezetője?
– A véletlennek köszönhetem. Goda Kriszta filmjének castingjára mentem, és a szomszédban tartották a műsorvezető-válogatást. A filmszerep nem jött össze, de mondták, hogy menjek be a másik válogatásra. Nem akartam, de engedtem a rábeszélésnek. Szabadon, minden tét nélkül bementem, nem volt bennem semmi izgalom, piszkosul nyugodt voltam. Bevált, kiválasztottak. Mindig is szerettem ezt a műsort nézőként, és soha nem gondoltam, hogy egyszer ott ülök a műsorvezetői székben.

Fotó: MTVA

(Fotó: MTVA)



– Ezek szerint a véletlen műve, hogy a Balatoni nyár műsorvezetője lettél. Akkor a véletlenekben hiszel, vagy minden okkal történik?
– Én csak a véletlenekben hiszek. Egyébként spirituális típus vagyok. Az emberek közötti kapcsolódásokban, megérzésekben nagyon hiszek. Úgy gondolom, hogyha a másik emberre odafigyelsz, tudni fogod, hogy milyen helyzetben van, mit érez. Az improvizáció erre tanít, a másikra való odafigyelésre.

– Szerintem jó emberismerő vagy…
– Én is ezt gondoltam régebben, de rájöttem, hogy az embernél nagyobb meglepetést nem tud okozni semmi. Sok ember, amikor már azt hiszed, megismerted, akkor lep meg. Mindig van egy csavar, amire nem számítasz.

– Mit lehet tudni Kraszkó Zita magánéletéről?
– Van családom, van párom. Kerek az életem, de körülöttem senki nem szeret szerepelni, ezért védem a magánéletem.

– Gyerekként láttad magad mennyasszonyként?
– Soha nem álmodoztam arról, hogy esküvőm lesz majd. Mostanában már vágyom rá. Úgy néz ki, későn érő típus vagyok. De egy pici esküvőm lenne, nem egy nagyon komoly rendezvény. Hippi-, mezítlábas esküvőre vágyom.