"Főztem egy ebédet otthon, pénzt keresek vele" - elindult a Yummber

A Yummberen felkínált ételek átlagára 1200-1500 forint közül mozog, mindig az adott vendéglátó dönti el, a szolgáltató nem szól bele. Az applikációra vendéglátóként már majdnem ezer jelentkező van, az alkalmazás vendégként pedig 800-900 regisztrációt számlál.

Elindult Magyarország első ételmegosztó szolgáltatása, amelynek segítségével minden regisztráló jól jár: akik otthon főznek, megoszthatják másokkal főztjüket egy általuk megszabott árért, az éhes felhasználók pedig finomabbnál finomabb ételeket ehetnek - megfizethető áron. Házias ízek, kedves vendéglátók és jóllakott vendégek: ez a Yummber.

Grillezett csirkecomb tejfeles uborkával, fűszeres burgonyával vagy nyersen füstölt sonkaszeletek sárgadinnyével, baconos csirkemell aszalt szilvával, majonézes kiflikrumplival és balzsamecetes, mézes, narancsos sült céklasalátával - többek között ilyen ételek közül válogathatunk kedvünkre az új ételmegosztó applikáció, a Yummber jóvoltából. A finom ebédeket, vacsorákat vagy épp reggeliket magánszemélyek osztják meg másokkal a saját otthonukban, megfizethető áron.

A Yummber működteti az elszámolási rendszert, és kizárja, hogy bárki pórul járhasson – rögzítik a felhasználási feltételek. A vendégektől az ételért járó költségtérítést az étkezés után szedi be a rendszer a bankkártyánkról, a vendéglátók esetében pedig a nekik járó pénz a Yummber rendszerén keresztül hetente érkezik meg.
A szolgáltatás egyelőre az App store-ban nem elérhető, Androidon és asztali számítógépen már igen. A profiladatok kitöltésekor meghatározhatjuk kedvelt ízvilágunkat, és azt is jelezhetjük, ha valamilyen ételallergiánk van, így a kereső már a beállított adatok alapján találja meg vendégként számunkra a legmegfelelőbb házigazdát.

A néhány hete indult szolgáltatást a Petőfi Tv stábja is kipróbálta. A műsorvezetőt egy orosz menüvel fogadta a házigazda. Borbáth Gabriella a pelmenyi orosz étellel várta a vendégeket: a marhahússal megtöltött tészta nagy sikert aratott a vendégek körében, úgyhogy – a rendszerben elvárás az osztályozás – a stáb 5 pontra értékelte a házigazdát, akinek ugyancsak értékelnie kellett a vendégét.

Kalmár Péter, a Yummber alapítója a Petőfi Live-nak azt mondta: úgy gondolta, hogy van már ún. „sharing economy” alapon működő szolgáltatás autóra (Uber) és lakásra (Airbnb) is, miért ne lehetne ételre alkalmazni ugyanezt a módszert.

A Yummber Kalmár Péter szerint sohasem lesz az éttermek konkurenciája, de étkezési alternatívaként mindenképpen felveszi velük a versenyt. A Yummbert azért találták ki, hogy színesítse és gazdagítsa az étkezési kultúrát, illetve az emberi kommunikációt - szögezte le Kalmár Péter.

 

Nem kerülik meg a szabályokat

Boros Regina, a Yummber társalapítója szerint a lakásétterem és a Yummber között az a különbség, hogy a Yummberrel egy adott pillanatban döntjük el, hová szeretnénk menni étkezni, míg egy lakásétteremben akár egy héttel előtte kell bejelentkezni. A Yummber további előnye, hogy térképes keresővel a saját környékemen választhatom ki a nekem legszimpatikusabb házigazdát és az általa kínált menüt – tette hozzá.

Boros Regina kifejtette, a Nébih vonatkozó ajánlásaiból indultak ki, és azóta a szervezettel már személyesen is tárgyaltak azért, hogy minden szabályosan működhessen. A NAV-val szintén egyeztetnek - fűzte hozzá.

„Ez a rendszer nem arról szól, hogy elkerüljük a szabályokat vagy az adókat. Mindenkinek elmondjuk, hogy pontosan mi a teendője” – emelte ki Boros Regina.

A Yummberen felkínált ételek átlagára 1200-1500 forint körül jár, mindig az adott vendéglátó dönti el, a szolgáltató nem szól bele. Az applikációra vendéglátóként már majdnem ezer jelentkező van, vendégként pedig 800-900-an regisztráltak – mondta el Boros Regina.

A lakáséttermek működése kapcsán az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályokat a Nébih rögzítette (Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához). Ebben az útmutatóban szerepel, hogy naponta 14 vendéget lehet ellátni. Esetükben egy jogszabály kimondja, hogy az ételeket csak a készítés helyén lehet forgalomba hozni. Ez a két szabályozás a mennyiségek és a helyben értékesítés oldaláról behatárolja a keretet, amire azért volt szükség, mert a lakásétteremben egyszerűbbek a főzéshez rendelkezésre álló strukturális feltételek – közölte a hirado.hu-val a Nébih.

Hozzáteszi: ha szabályosan működik a lakásétterem, akkor az egy „üzlethelyiség”, amit életvitelszerűen lakásként nem használnak, ez élelmiszer-biztonsági szempontból nagy különbség a Yummber alkalmazásban részt vevő főzőkhöz képest. A lakáséttermekben legtöbbször profi séfek főznek, alkalmanként, az említett kisszámú vendégnek, a vendégek jelenlétében. Egy-egy vendéglátásra alaposan felkészülnek, előfordul, hogy a vendéggel közösen vásárolják meg a friss alapanyagokat, és általában az ételeket elkészültük után frissen elfogyasztják.

Illusztráció. (MTI-fotó: Kovács Tamás)



Élelmiszer-biztonsági kockázatokat lát a Nébih

A most indult kezdeményezés, a Yummber ételmegosztás kapcsán a Nébih lát élelmiszer-biztonsági kockázatokat.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések, az élelmiszerekkel közvetített fertőzések becsült adatok szerint 70%-ban a háztartásokban fordulnak elő, és háztartási eredetű élelmiszer-mérgezés vagy -fertőzés miatt évente több mint hárommillió ember betegszik meg Magyarországon. Ezeknek a megbetegedéseknek a hátterében a hibás élelmiszer-kezelés húzódik meg - hívta fel a hirado.hu figyelmét a Nébih. Hozzáteszi: a betegséget kiváltó leggyakoribb körülmény a maradék ételek elfogyasztása. Az életvitelszerűen lakott konyhák esetében előfordulhat, hogy a főző vagy a vele közös háztartásban élő ember beteg, netalán az adott családban más szintű a higiénés elvárás, esetleg ismeretlen eredetűek az alapanyagok vagy történetesen házi kedvencek élnek a konyhában.

A Yummbert igénybe vevőknek  nagyobb a személyes felelősségük az élelmiszer-biztonsági kockázatok csökkentése, illetve elkerülése terén - közölte a Nébih hozzátéve, hogy a háztartásokban előforduló megbetegedések megelőzése végett több mint két évvel ezelőtt indította el az „Ételt csak okosan”  kampányát, és a hirado.hu figyelmébe ajánlotta az „Ismeretlen eredetűt soha” szlogenét is.

Eddig kapott kifogást tartalmazó jelzést a Nébih a Yummbert illetően, de mivelhogy háztartásokról van szó, a hivatalnak nincs is jogalapja a kivizsgálásra – közölte a Nébih.