Kína dollárt adott el, hogy megtámassza a jüant

A leértékelés eredményeként a kínai termékek versenyképesebbek lesznek a világpiacon, vagyis javulhat a kínai export teljesítménye.

A kínai jegybank minden jel szerint interveniált a devizapiacon, állami tulajdonban lévő bankokon keresztül amerikai dollárt adott el, hogy a 6,43-as szint alatt tartsa a kínai nemzeti valuta, a jüan gyengülő árfolyamát - mondták el devizapiaci kereskedők szerdán a Reuters hírügynökségnek.

A kínai központi bank kedden csaknem 1,9 százalékkal, majd szerdán újabb 1,6 százalékkal alacsonyabban állapította meg a jüan dollárral szembeni középárfolyamát - ezzel lényegében leértékelte a jüant. A lépés eredményeként szerdán négyéves mélypontra süllyedt a jüan árfolyama a dollárral szemben. A kereskedés végén nem egészen 6,39 jüan ért egy dollárt a hétfő reggeli 6,11 után.



A leértékelés eredményeként a kínai termékek versenyképesebbek lesznek a világpiacon, vagyis javulhat a kínai export teljesítménye.

A hét végén megjelent adat szerint júliusban 8,3 százalékkal zuhant a kelet-ázsiai óriás kivitele. Ha ez a trend folytatódik, veszélybe kerülhet a kínai hazai össztermék (GDP) idei évre kitűzött, 7 százalékos növekedése. Megfigyelők szerint elsősorban ezért avatkozott közbe a pekingi vezetés, és rendelte el a jüan leértékelését.