Buli a zöldben - Környezetbarát megoldások a Szigeten

Hogyan lehet megkímélni egy zöld dunai szigetet, amit egy hétig százezrek használnak? Nem könnyű megtalálni a választ, de a Sziget fesztivál azzal szeretné felhívni magára a látogatók figyelmét, hogy nemcsak a programjai világszínvonalúak, hanem az is, ahogyan résztvevői a zöldterületekre vigyáznak.

Benis Dániel technikai vezető az M1 Kék Bolygó című műsorában kifejtette, egy kis várost építenek, és mint minden városnak, ennek is vannak olyan közüzemi részei az üzemelés során, ahol nagy jelentőségű a környezetvédelem.

Van vízvezteék- és csatornahálózatuk, elektromos hálózatuk, amelynek egy része zöldárammal működik. Az ivóvíz egy használt részét, amit zuhanyozásra fordítanak, szürke vízként hasznosítják újra. Nem is akárhogy, hiszen a zuhanyozásra rendelkezésre álló víz később a WC-k öblítésére szolgál.

Kifejtette, mint minden háztartásban itt is keletkezik szemét. Mivel nagymértékű fogyasztásról van szó, rengeteg csomagolóanyag hasznosítható fel. Értékes másodlagos hulladék keletkezik, ezeket mind szelektíven gyűjtik.

Sok múlik a fesztiválozókon is, azon, hogy szórakozás közben figyelnek-e a szelektív hulladékgyűjtésre. Az FKF szakembere kifejtette, a Sziget alatt 450 darab 1100 literes konténert és 150-240 literes, nagyméretű zöld hulladékgyűjtőt helyeznek ki, de igényelhető még 3, 5, 8, 10 köbméteres nagy konténert is.

A szelektív hulladékgyűjtés és a szürkevíz használata mellett a hang- és fénytechnika, valamint a közvilágítás is környezettudatos a Szigeten. Benis Dániel szavai szerint minél kevesebb a felhasznált energiamennyiség, annál kisebb a másodlagos környezeti terhelés. Ha a színpadnál vagy a közvilágításnál analóg, és nem LED-es lámpákat használnának, akkor több tízszeres vagy százszoros olyan energiát használnának fel, amelynek az előállításához valamilyen egyéb környezetkárosító vagy környezetterhelő technológia igénybevétele szükséges.

Környezetvédelmi szempontból a talajerózió a legnagyobb kihívás. Erre a talajtakarás lehet a megoldás. A szakember szerint a Nagyszínpadnál például két különböző talajtakarással élnek: műanyaggal és alumíniummal. Funkcióját tekintve az alumínium járófelületek legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon nagy súlyarányban tudják elosztani a járművek tengelyterhelését.

A Sziget fesztivál csatlakozott az Élő bolygónk nemzetközi kampányhoz is, amelyet Al Gore volt amerikai alelnök hirdetett meg, Magyarországon pedig Áder János köztársasági elnök állt a mozgalom élére. Célja, hogy az év végi párizsi klímacsúcson olyan megállapodást fogadjanak el, amely csökkentheti az üvegházhatást.