Csokinagyhatalom lettünk - magyarok nyerték idén a gasztronómia Oscar-díját

A Sweetic csokoládégyártó két bonbonja is kitüntetést kapott idén a gasztronómia legnívósabb nemzetközi megméretésének számító Great Taste Awardson, az első magyar díjazott lett a kategóriában.

Idén először örülhetett egy magyar cég a gasztronómia Oscar-díjának tartott Great Taste Awards csillagjának praliné kategóriában. Az alig két évvel ezelőtt alapított Sweetic manufaktúrát két édességével, a zöld dióval és a matcha-lime-gyömbér ízű bonbonjaival szerzett babért.

19945783596_779d877521_o

A nyertes praliné: zöld dió töltelék étcsokoládé burokban. (Fotó: Zsolnai Péter)



 
A londoni versenyen 1994-óta keresik a világ legjobb ételeit és italait több kategóriában. A 400 fős, gasztrokritikusokból, Michelin-csillagos szakácsokból, illetve neves áruházláncok beszerzési igazgatóiból álló zsűri hónapokig tartó vaktesztelés során választja ki a legjobbakat a tízezernyi termékminta közül.

Augusztus elején derült ki, hogy a családi vállalkozásként működő Sweetic mindkét nevezett pralinéja díjat kapott. A hazai ízvilág jegyeit magán viselő, két csillaggal is kitüntetett pralinéjének ízvilága egy Balaton környéki biogazdálkodásban termelt zöld dió köré épül, a másik édessége pedig egy kísérletezés jegyében született, lime ízesítésű macha tea és gyömbér keveréke fehér csokiba burkolva.

„A versenyre beküldött bonbonjainkat némi fejtörést követően választottuk ki, mert fontosnak tartottuk, hogy a bírák a szaktudásunk mellett egy kis bepillantást is nyerjenek a magyar kultúrába, hazánk ízvilágába” – árulta el Zala Judit, a manufaktúra csokoládémestere.

 

Munkában csokoládémester, Zala Judit. Fotó: Zsolnai Péter

Munkában a csokoládémester, Zala Judit. (Fotó: Zsolnai Péter)



A szigetszentmiklósi cég ezzel olyan, nemzetközileg is elismert hazai elődök nyomdokaiba lépett, mint a chocoMe, a Floch, a Rózsavölgyi csokoládé meg Szántó Tibor termékei, amelyek - más kategóriában - szintén kaptak már ilyen kitüntetést a közelmúltban.