Egy 35 éve eltűnt Stradivari került elő

Előkerült a néhai Roman Totenberg hegedűművész 35 éve eltűnt Stradivari hegedűje. Az 1734-ben készült hangszert a művész irodájából lopták el egy koncert után,1980-ban.

Totenberg az előadás után a gratulációkat fogadta, amikor a szobájában elhelyezett hegedűnek nyoma veszett. A tokját később a cambridge-i Longy Zeneiskolának a pincéjében találták meg, ahol tanított, de a művész, aki három éve hunyt el, 101 évesen, többé nem látta páratlan hangszerét.

Totenberg váltig állította, hogy ismeri a tettest, aki a hangszert ellopta, de nem volt elég bizonyíték arra, hogy nyomozást indítsanak a gyanúsított ellen. A művész még kilencvenes éveiben is pódiumra állt, és tanított is.



Idén júniusban aztán az FBI azzal kereste meg a zenész legidősebb lányát, hogy meglett a hegedű. Nina Totenberg az AP hírügynökséget értesítette szerdán a váratlan fordulatról. A nyomozók úgy bukkantak a hangszerre, hogy egy nő fel akarta becsültetni New Yorkban, és a becsüs azonnal riasztotta a hatóságokat. A nő a 2011-ben Kaliforniában elhunyt Philip S. Johnson felesége volt. A becsvágyó hegedűművész a Stradivari eltűnésének idején Roman Totenberg szobája környékén járt - mondta el Nina Totenberg.

Az Ames Stradivarius néven ismert hangszert 1734-ben Antonio Stradivari készítette Itáliában. A hangszerkészítő keze alól kikerült hegedűk közül még több száz maradt fenn, áruk az aukciókon a több millió dollárt is eléri, 2011-ben egy ilyen hegedű 15,9 millió dolláros rekordáron cserélt gazdát. A hegedű megkerüléséről csütörtökön Manhattanben a főügyészségen tartanak sajtótájékoztatót a hatóságok.

Nina Totenberg elbeszélése szerint lengyel származású apja, aki annak idején csodagyermeknek számított tehetsége folytán, 1943-ban vásárolta meg a hangszert 15 ezer dollárért. 1980-ig, a hegedű eltűnéséig csak azon játszott. A Stradivari elvesztése olyan volt számára, mintha a karját vesztette volna el. "Most, hogy visszakaptuk, három évvel a halála után, olyan érzés, mintha újra feltámadt volna" - mondta.

Az ügyészség senki ellen nem szándékozik vádat emelni az ügyben. A Stradivari pedig visszakerül a Totenberg családhoz. Nina Totenberg azt fontolgatja, eladják a hangszert, de nem gyűjtőnek, hanem egy zenésznek, mert azt szeretnék, hogy hangja ismét koncerttermekben szólalhasson meg.