Több mint 170 embert öltek meg krokodilok Mozambikban

Az elmúlt öt évben 175 ember halt meg és 130 megsebesült a Zambézi folyó mozambiki szakasza mentén hemzsegő krokodilok támadásaiban az ország nyugati részén, Tete tartományban.

A támadások számának visszaszorítása végett a tartományi vezetés néhány új intézkedést vezetett be, egyebek között 516 krokodilt leöltek és tojásokat gyűjtöttek össze. A helyi kormányzat szerint az állomány ritkítása ellenőrzött keretek között alapvető fontosságú ahhoz, hogy megelőzzék az újabb halálos kimenetelű krokodiltámadásokat.

Filipe Nyusi mozambiki elnök Tete tartományban tett legutóbbi látogatásakor kijelentette, hogy a krokodilokra nem problémaként, hanem a gazdagság egyik forrásaként kell tekinteni, hiszen az állatok bőrének feldolgozása mellett - például övek és táskák készítéséhez - húsuk alkalmas emberi fogyasztásra. "Megfelelő intézkedéseket kell tennünk, hogy megakadályozzuk a krokodiltámadások miatti haláleseteket" - tette hozzá a politikus.



A Zambézi Afrika negyedik leghosszabb folyója, Zambiában ered és keresztülfolyik Angolán, érinti Namíbiát, Botswanát és Zimbabwét is, mielőtt Mozambikba érne, ahol végül az Indiai-óceánba ömlik. A folyam Zambia és Zimbabwe határát alkotó szakaszán található a világhírű Viktória-vízesés.