Titkos fegyver a gyorshajtók ellen?

A közlekedésrendészet radarjai mellett műszakilag az útdíj-ellenőrző kamerák is alkalmasak a gyorshajtások rögzítésére, de jogszabály még nem rendelkezik az adatok átadásáról. Augusztus végéig fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a hazai utakon. A nyári akciókhoz egyelőre csak az alapfunkcióikkal működő új mobilradarokat használják, de már folyik a rögzített ellenőrző kamerák telepítése is az egész országban.

Augusztus végéig fokozott sebesség- és közúti ellenőrzéseket tart a rendőrség. A nyári szabadságok miatti megnövekedett forgalom, a nyugat-európai, többek közt román, török vendégmunkások hazautazásai, valamint a Magyarországra érkező és az országon áthaladó turisták miatt megtöbbszöröződött a járművek száma az utakon.

MTI Fotó: Máthé Zoltán



Az utak biztonságára felügyelő egyenruhások egyik leghatékonyabb eszköze a sebesség-ellenőrzés, melyet már az új komplex kamerákkal végeznek. Ezeket tavasszal kezdték használni, így már komoly tapasztalatokkal rendelkeznek a képességeikről, ám még így is van mit tanulni a berendezésről, mivel a korábbi sebességmérőktől jelentősen eltérnek – közölte a Helyi Híradóval az Országos Rendőr-Főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

Az új eszközök számtalan vétséget, szabálytalanságot képesek bizonyító erővel rögzíteni, ám a rendőrség szerint egyelőre csak az alapfunkcióik működnek: sebességmérés, automatikus rendszámfelismerés, forgalomszámlálás és forgalomtorlódás-jelzés. Más közlekedési jogsértések dokumentálására – biztonsági öv használatának elmulasztása, szabálytalan sávváltás, záróvonal átlépése, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használata, tiloson áthajtás, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegése - csak alapos tesztelést követően a későbbiekben kerülhet sor. Erről, ahogy az ORFK fogalmazott, a korábbi gyakorlatuknak megfelelően a sajtón keresztül időben tájékoztatja majd a közlekedőket.

Már telepítik az automata, rögzített mérőket is

A mobil sebességmérők mellett a tervek szerint év végéig üzembe helyezik az új Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok automata ellenőrzési rendszerét is, amely 365 fixen telepített, intelligens kamerából áll majd. „A rendszer kiépítése ütemszerűen zajlik, az első néhány ellenőrzési helyen már elkészült az infrastruktúra, az ellenőrző eszközöket is felszerelték, azonban csak az eredményes teszteket követően indul be ezekkel a sebesség-ellenőrzés” – fűzte hozzá a rendőr-főkapitányság.

Jelenleg az országban mindössze hét fix sebesség-ellenőrző berendezés működik: az M1-es autópályán nyolc mérőhelyen négy, az M0-s autóúton öt mérőhelyen kettő, a 7-es számú főútvonalon és Kőröshegy településen két-két mérőhelyen egy-egy mérőeszköz. Az elképzelések szerint 2016 elejétől azonban már csak elvétve találni majd olyan kritikus közúti csomópontot az országban, ahol akár egyetlen szabályszegés is rejtve maradhat a rendőrség figyelő kameraszemei elől.

A rendszer hatására remélhetően jelentősen csökkenni fog a közlekedéshez kapcsolódó személyi sérülések, halálesetek száma valamint gazdasági károk mértéke – fejtette ki korábban Pintér Sándor belügyminiszter. Hozzátéve: a berendezéseket nemcsak az autópályákon, hanem a városok kivezető útszakaszain, vagy más helyeken is telepítik, ahol a közlekedési vagy a bűnügyi helyzet ezt indokolja. Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint az új sebesség-ellenőrző eszközök várhatóan a szabályok betartására ösztönzik a közlekedésben résztvevőket, hasonlóan az eddigi erős visszatartó erővel bíró gyakoribb és intenzívebb ellenőrzésekhez.

Tavaly több mint 20 milliárd forintot fizettek be az államkasszába a megbírságolt járművezetők. Több mint 1 millió büntetőcsekket írtak meg a rendőrök. Akadtak olyan szabályszegők, akik többet kaptak, így az összesen megbüntetett autós száma vélhetően 1 millió alatt van. Ez azonban rendkívül magas a nagyjából 3 millió érvényes magyar jogosítványhoz képest. Sebesség-túllépéséért pedig több mint 260 ezer sofőrt bírságoltak meg a rendőrök 2014-ben.

Az útdíjfigyelő kamerák is mérik a sebességet?

A főbb útszakaszokon szinte már mindenhol találkozhatunk a közelmúltban telepített útdíj-ellenőrző kapukkal, melyek jó néhány kamerával rendelkeznek. Híresztelések szerint ezek az eszközök sebesség-ellenőrzésre is alkalmasak. A különböző közösségi oldalakon terjedő pletykát pedig maga a rendőrség és a kamerarendszert működtetető Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. is megerősítette.

„Valóban képesek a sebesség-ellenőrzésre ezek az eszközök, ám megfelelő jogszabály hiányában ezek alapján nem szabható ki büntetés” – tájékoztatott a működtető. „A rendőrség nem kapott sebességtúllépésről készült dokumentációt ezekről az ellenőrző eszközökről az üzemeltető Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től” – tette hozzá az ORFK sajtószolgálata.

Kovács Kázmér közlekedési szakjogász szerint azonban pusztán csak egy jogszabály-módosítás szükséges ahhoz, hogy ezek a rendszerek is hadrendbe álljanak a rendőrségi sebesség-ellenőrzők mellett a gyorshajtók kiszűréséért.