Sci-fi-nevekben tobzódhat a Plútó holdja

Olybá tűnik, hogy a Plútó legnagyobb holdján, a Kharónon összetalálkozik a Star Trek- és a Star Wars-univerzum. A törpebolygó mellett elsőként elhaladó New Horizons űrszonda csapata nem hivatalosan a két kedvelt sci-fi-franchise karakterei után nevezett el jó néhány krátert a holdon.

Az újonnan közreadott térképek feltárják, hogy a Kharónon jelenleg van egy Vader-kráter, valamint két becsapódási kráter, amelyet Luke Skywalker és Leia hercegnő után neveztek el. De James T. Kirk, az eredeti Star Trek sorozat Enterprise csillaghajójának kapitánya is megkapta saját kráterét, csakúgy, mint társai, Mr. Spock, Sulu és Uhura. A Doktor anyabolygója után elnevezett területet is kiszúrhatják a szemfülesek.

A Kharón nem hivatalos nevei.(Fotó: NASA/Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratórium/Southwest Research Institute)

A Kharón nem hivatalos nevei. (Fotó: NASA/Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratórium/Southwest Research Institute)



A New Horizons közeli randevúja feltárta, hogy mind a Plútó, mind a Kharón komplex világ, ezáltal rengeteg képződmény vár elnevezésre. Az újonnan bejelentett Kharón-becenevek nagy része a tudományos-fantasztikum világából származik, többek között Arthur C. Clarke és Octavia Butler népszerű sci-fi-írók is megkapták saját kráterüket, míg az 1200 kilométer széles hold sziklahasadékait fikciós űrhajók, úgymint az 1979-es Alien Nostromója után nevezték el.

A Plútó-elnevezések ezzel szemben sokkal inkább a valóság talaján állnak, többek között felfedezők után kapták nevüket. (Megjegyzendő, hogy azért itt sem tudtak ellenállni a fikciónak a kutatók, két nagy, sötét jellegzetesség kapott ilyen nevet: az egyiket J.R.R. Tolkien fantasy történeteiből ismert lény, a balrog, míg a másikat H. P. Lovecraft istene, Cthulhu után nevezték el.)

Például a Plútó híres „szívét” Clyde Tombaugh, a törpebolygót 1930-ban felfedező amerikai csillagász után keresztelték el. Más területeinek úttörő űrmissziók – többek között a NASA Viking, Pioneer és Voyager szondái, a Szovjetunió Vénuszt tanulmányozó Venera-programja, és 2010-ben a Földre aszteroidamintákat hazahozó japán Hajabusza – nevét kölcsönözték.

A térképek nagy felbontásban és letölthető verzióban

A Plútó képződményeinek nem hivatalos elnevezései. (Fotó: NASA/Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratórium/Southwest Research Institute)

A Plútó képződményeinek nem hivatalos elnevezései. (Fotó: NASA/Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratórium/Southwest Research Institute)



A Tombaugh Regio jeges síksága a Sputnik Planum nevet viseli az 1957-ben fellőtt szovjet szatellit után, amely az űrkorszak megszületését fémjelezte. A „szív” más részei például a Challenger és a Columbia űrsiklók nevét viselik, az 1986-ban és 2003-ban felrobbant űrhajókban 14 ember veszítette életét.

A New Horizons csapata azonban nemcsak az űrmissziók előtt tiszteleg a nem hivatalos nevek kiválasztásával. A híres francia oceanográfus, Jacques Cousteau neve „díszeleg” egy plútói szirten, míg két ismert hegyláncát Edmund Hillary és Tenzing Norgay után nevezték el, akik 1953-ban elsőként jutottak fel a Mount Everest, a Föld legnagyobb hegyének csúcsára.

A beceneveket a csapat a közvélemény segítségével választotta ki A mi Plútónk kampány égisze alatt, amelyben a NASA, a Nemzetközi Csillagászati Unió és a SETI is részt vett. Az emberek világszerte több tízezer nevet javasoltak a márciustól áprilisig zajló projekt keretein belül. A szakemberek aztán a hatalmas adatbázisból kiválasztották kedvenceiket, majd előterjesztették az égitestek és jellegzetességeik „hivatalos” neveiről döntő a Nemzetközi Csillagászati Uniónak. Jóváhagyásáig, a Vader-kráter, a Sputnik Planum, a Nostromo-hasadék és a többi becenév is ideiglenes.

A Tombaugh Regio képződményeinek nem hivatalos elnevezései. (Fotó: NASA/Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratórium/Southwest Research Institute)

A Tombaugh Regio képződményeinek nem hivatalos elnevezései. (Fotó: NASA/Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratórium/Southwest Research Institute)



A szakembergárda egyébiránt a Plútó, a Kharón és a törpebolygó négy apróbb holdja (Nix, Hidra, Kerberosz és Sztüx) képződményeinek elnevezéséhez saját rendszert fejlesztett ki. A Plútó felszíni jellegzetességeit hat téma köré csoportosították: űrmissziók és űrhajók; kutatók és mérnökök; történelmi felfedezők; valamit alvilági élőlények, alvilágok és alvilági helyszínek, és az alvilágba alászállók.

A Kharón kráterei, hegyei és kanyonjai négy téma szerint kapnak nevet: fikcionális felfedezők és utazók; fikcionális kiindulópontok és célpontok; fikcionális járművek, valamint ilyen témában alkotó írók, művészek. A négy kis hold mindegyike egy-egy témát kapott: az éjszaka istenei (Nix), legendás kígyók és sárkányok (Hidra), történelmi, irodalmi és mitikus kutyák (Kerberosz), valamint folyami istenek (Sztüx).

Az összes nevet felvonultató térképek körülbelül a következő év folyamán állnak majd össze. A New Horizonsnak megközelítőleg 15 hónapba telik, mire a közeli randevú összes felvételét és megfigyelését hazaküldi.