Ez volt a baj: fagyállós vizet ittak a budaörsi ipartelepen

Fagyálló folyadék és víz keveréke okozhatta azokat a rosszulléteket, amelyeket egy budaörsi telephelyen tapasztaltak kedd kora délután; a szennyeződés nem került be a város ivóvízhálózatába - tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala és a Pest Megyei Kormányhivatal kedd este közös közleményben.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója, Győrfi Pál nem sokkal dél után tájékoztatta az MTI-t: egy budaörsi ipartelepről húsz embert vittek kórházba, mert felmerült a gyanú, hogy "egészségre ártalmas anyagot tartalmazó folyadékot" fogyasztottak. Közlése szerint, bár az érintettek panaszmentesek, a mentők mindannyiukat elvitték kivizsgálásra.

Az Origo az esetről azt írta: az ipartelepen dolgozók arra panaszkodtak, hogy túl édes a víz. A hírportál a polgármesteri hivatal kabinetfőnökére hivatkozva azt is közölte: elszigetelt esetről van szó, a vízminőségromlás nem érinti a lakosságot.

Az MTI úgy tudja, hogy az ipartelepen hétfőn karbantartást végeztek a klímaberendezésen, és a rendszerbe nyomott folyadék szivároghatott át az ivóvízhálózatba. Állítólag huszonöt ember ivott a rossz ízű vízből, és húszan panaszkodtak rosszullétre, őket vitték kórházba.



A fővárosi és a Pest megyei kormányhivatal az MTI-hez eljuttatott közös közleményében egyebek mellett azt írta: a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályát kedd délután két óra körül értesítették arról, hogy egy budaörsi cég telephelyéről több ember került kórházba mérgezés gyanúja miatt.

A kormányhivatal és a területileg illetékes Érdi Járási Hivatal népegészségügyi osztályának munkatársai azonnal megkezdték a helyszíni  vizsgálatot a további megbetegedések megelőzése érdekében. A szakemberek megállapítása szerint karbantartási műveletek során a telephely ivóvízhálózata összekapcsolódott egy víz és fagyálló folyadék keverékét tartalmazó tartállyal, és eddig ismeretlen okból a tartályban lévő keverék visszajutott a telephelyi vízhálózatba. Az ott dolgozók rövid időn belül észlelték a hibát és azonnal elzárták a telephelyre a települési hálózatból érkező víz elzárócsapját.

A feltehetően szennyezett hálózati vizet fogyasztó húsz embert  biztonsági okokból kórházba szállították - olvasható a közleményben. Mint írták, a vizsgálatokat végző intézmény főigazgatójának tájékoztatása szerint senkinél nem tapasztaltak mérgezésre utaló jeleket, így mindenki otthonába bocsátható. A közlemény kitért arra is, hogy a telephelyi ivóvízhálózatba került fagyálló keverék biztonsági adatlapja szerint a keverék nem tartozik a veszélyes keverékek közé.

A fővárosi kormányhivatal és a vízmű szakemberei konzultáltak az esetről, és arra az álláspontra jutottak, hogy a telephelyi és a települési vízhálózat műszaki összeköttetésének módja kizárja a települési hálózat szennyeződését - írták.

Az intézkedések és a vizsgálatok folyamatban vannak: a telephelyen a vízfogyasztást mindaddig korlátozzák, amíg ki nem tisztítják és ki nem fertőtlenítik a szennyeződött hálózatot, illetve amíg negatív ivóvíz-vizsgálati eredményekkel nem igazolják a víz kockázatmentes fogyaszthatóságát. Munkavédelmi szempontból az esetet a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának két munkavédelmi felügyelője végzi - áll egyebek mellett a közleményben.