Állítólag véletlenül rongálták meg a Petőfi-emlékművet

A felvételekből egyértelműen kiderül, hogy nem magyarellenes cselekedetről van szó, hanem diákcsínyről" - közölte az RMDSZ.

Véletlenül rongálták meg a bánsági Újszentes központi parkjában álló Petőfi-emlékművet - közölte keddi hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az emlékmű megrongálásának a körülményeit Miklós Árpád, a Temesvárral határos Újszentes RMDSZ-es alpolgármestere tisztázta a térfigyelő kamerák által rögzített képsorok ellenőrzése után. "A felvételekből egyértelműen kiderül, hogy nem magyarellenes cselekedetről van szó, hanem diákcsínyről. A parkban labdázó diákok eltalálták az emlékművet. A Petőfi Sándort ábrázoló dombormű ennek nyomán leesett és darabokra tört" - idézte a közlemény az alpolgármestert.



Miklós Árpád szerint már előkészítették az emlékmű helyreállítási munkálatait, hamarosan restaurálják a talapzatot és az emléktáblát is, és visszakerül a helyére a dombormű.

Az újszentesi Petőfi-emlékművet a múlt hét végén rongálták meg. A református templom előtti parkban 1945-ben felavatott kőoszlop annak állított emléket, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején császári uralom alatt maradt Temesvárt ostromló Vécsey Károly serege felismerte és megéljenezte a Bem tábornok oldalán hozzájuk látogató Petőfit. Újszentes községet 42 évvel később alapították az egykori események helyszínén szentesi telepesek. A település az elmúlt két évtizedben összeolvadt Temesvárral és elveszítette magyar jellegét.