Történelmi buktával indult újra az athéni tőzsde

Öt hét után kinyitott az athéni tőzsde, méghozzá történetének legnagyobb esésével. Közben tartanak a harmadik mentőcsomag tárgyalásai, de a hírek szerint még mindig, vagy már megint komoly feszültség van. természetesen a megszorítások bevezetése miatt.

Szinte minden értékpapír neve piros színű volt az athéni tőzsde újranyitáskor. A részvénypiaci kereskedelmet öt hete függesztették fel, a készpénz korlátozások bevezetésével egy időben, amikor már szinte biztos volt, hogy Athén nem tud megegyezni a nemzetközi hitelezőkkel a második mentőcsomag utolsó részletéről. Az intézkedésekkel a görög kormány meg akarta akadályozni a bizonytalan gazdasági helyzetben a tőke pánikszerű kiáramlását.

Azóta Görögország előzetesen megállapodott egy harmadik mentőcsomagról, amely kicsit megnyugtatta a piacokat. Azonban a várt zuhanást így sem kerülhették el: a hétfői újranyitás első perceiben az athéni tőzsde történetének legnagyobb, majdnem 23 százalékos egy napon belüli veszteségét szenvedte el. Az index a nap végére kicsit feljött, de zárásra így is több mint 15 százalékos értéksüllyedést szenvedtek el a papírok. Leginkább a banki részvények sínylették meg a kereskedelmet, a napi limitet elérve 30 százalékot estek.

A gazdasági stabilitás helyreállításához Athénnak szüksége van arra, hogy részletekbe menően is megegyezzen a nemzetközi hitelezőkkel a harmadik, 86 milliárd eurós mentőcsomagról. A tárgyalások résztvevői naponta egyeztetnek, de ismét úgy tűnik, hogy komoly nézetkülönbségek feszülnek köztük. A megegyezésre való mostani határidő augusztus 20-a, amikorra Görögországnak vissza kell fizetni 3,2 milliárd eurót az Európai Központi Banknak.