Mobilalkalmazás a skizofréniában szenvedőknek

A Cambridge-i Egyetemen kifejlesztett Wizard játékos agytornája a fejlesztők szerint javítja az agyműködést és megkönnyíti mindennapi feladatok ellátását.

A skizofrénia olyan krónikus mentális betegség, amely a magatartás megváltozását, a gondolkodás zavarát, apátiát, egyeseknél téveszméket, hallucinációkat okozhat. A betegségben szenvedők agyműködési zavarokat is tapasztalhatnak, romolhat a rövid távú memóriájuk, vagyis elfelejthetnek fontos időpontokat, dátumokat, összefüggéseket.

Az alkalmazást, amely az Apple operációs rendszerére, az iOS-re tölthető le, négy héten át tesztelték 22 résztvevővel, akiknél skizofréniát diagnosztizáltak - írta a The Guardian brit napilap online kiadása. A Wizard játékos feladatokkal edzi az agyműködést és a memóriát, a felhasználónak például szobákon kell áthaladnia, azonosítania kell dobozokban lévő dolgokat és jellemeznie a helyeket.

Barbara Sahakian, a játék egyik fejlesztője elmondta, a skizofréniások memóriaproblémáin segítő gyógyszerek kidolgozása lassan halad előre, ezért fontos ez a kutatás, amely megmutatta, hogy a memóriajáték segít ott, ahol a gyógyszerek még nem tudnak. "A játék érdekes, még a teljesen közönyös betegeket is arra ösztönzi, hogy folytassák az agytornát" - magyarázta a fejlesztő.

Fejfájás (Fotó: AFP)

Fejfájás (Fotó: AFP)



Peter Jones, Sahakian kollégája hozzátette: nagyobb létszámú kutatásokra lenne szükség a friss eredmények alátámasztására, hogy pszichoterápiával és orvosságokkal kombinálva a Wizard segíthessen a skizofréneknek abban, hogy betegségük a lehető legkevésbé befolyásolja mindennapi életüket. A Wizard memóriajátékot a Peak nevű agytorna-alkalmazás keretén belül lehet letölteni.