Az Egyesült Államok beveti légierejét az általa kiképzett szír felkelők védelmére

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy engedélyezi a légicsapásokat az általa kiképzett szír felkelők megvédelmezésére, legyen szó bármely támadóról, akár a szír kormányerőkről is - közölték amerikai tisztségviselők vasárnap. Barack Obama elnök döntése fokozhatja az amerikai szerepvállalást a szíriai konfliktusban.

Az amerikaiak nem a szír kormányerők, hanem az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet elleni harchoz képezik ki a felkelők egyes csoportjait. Azonban a szíriai kaotikus viszonyok közepette nemcsak az Iszlám Állam fegyveresei jelentenek veszélyt ezekre a felkelőkre, pénteken például az egyik, Washingtonnal szövetséges szíriai felkelőcsoport támaszpontját az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ágának tartott an-Nuszra Front fegyveresei támadták meg, a rajtaütésben legkevesebb öten életüket vesztették, tizennyolcan megsebesültek.



Az amerikai hadsereg májusban indított kiképzési és felfegyverzési programot Törökország területén azzal a céllal, hogy a politikailag mérsékeltnek tartott szíriai felkelőket harcképessé tegye az IÁ ellen. Washington egy évre 5400 harcos kiképzését irányozta elő, ennek a tervnek azonban eddig csak a töredéke valósult meg, sok jelentkező ugyanis nem bizonyult alkalmasnak a feladatra, mások lemorzsolódtak.

Az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott an-Nuszra Front folyamatosan próbálja gyengíteni az amerikaiak támogatását élvező felkelőket. Tavaly a Szíriai Forradalmi Fronttal számolt le, amely bukásáig az egyik legerősebb felkelőcsoportnak számított a közel-keleti országban.

Kobani, 2015. január 28. Két férfi Kobani egyik romos utcáján 2015. január 28-án, két nappal az után, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) helyi kurd milícia katonái teljesen kiűzték az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyvereseit a török-szíriai határvárost több mint négy hónapja ostromló Kobaniból. (MTI/EPA/Sedat Suna)



Szíriában több mint négy éve dúl polgárháború, amelyben mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak. Ankara és Washington nemrég úgy döntött, hogy együttes erővel nyújt légi támogatást Észak-Szíriában az Iszlám Állam ellen harcoló felkelőknek, és velük közösen megtisztítja a török határ menti területeket a dzsihadistáktól.