Borostyánháború tört ki Ukrajnában

Petro Porosenko államfő hadat üzent az illegális borostyán-kitermelésnek, és az ásványi anyagot külföldre csempésző bűnbandáknak is. A tüntetők össze is csaptak a rendőrökkel.

Ukrajnában a hivatalos borostyán-kitermelés évente 3-5 tonnát tesz ki, az illegális bányászat azonban ennél jóval nagyobb, ebben a lelőhelyek közelében lakó emberek több mint fele érintett. Az illegális bányászat sokszor a megélhetésük szinte egyetlen forrása.

Illusztráció. MTI Fotó: Földi Imre



A héten borostyánháború tört ki Ukrajnában, az illegális borostyánbányászattal foglalkozó helyi lakosok összecsaptak az ellenük kivezényelt rohamrendőrökkel és nemzeti gárdistákkal. Az emberek azért mentek ki az utcára demonstrálni, mert a hatóságok több borostyán lelőhelyet is bezártak a régióban, és több embert letartóztattak.
Szombat reggel

A hatóságok a nyugat-ukrajnai Lemberg megyében 150 kilogramm borostyánt foglaltak le. A csempészek az ukrán-lengyel határon próbáltak átjutni. Az ukrán vámosok jelentése szerint szinten naponta fognak el embereket, akik borostyánt próbálnak csempészni európai országokban. Csak az elmúlt hónapban fél tonnát foglaltak le az ásványi anyagból.



Ukrajnában a borostyán kilencven százalékát illegálisan bányásszák

A borostyán feketepiacának virágzását az is segíti, hogy az ukrán törvények nem szabályozzák az ásványi anyag kitermelését. Szakértők szerint az országban kitermelt borostyán kilencven százalékát illegálisan bányásszák. Az ukrán államfő ezért a napokban arra utasította a parlamentet, hogy rendezze a borostyán körül kialakult joghézagot.

Petro Porosenko elnök szerint a borostyán feketepiacának virágzásához a hatóságok és a helyi politikai vezetők is asszisztálnak, ugyanis egy olyan kifejtőhely sem működik az országban, amelyet ne fedezne a rendőrség. Porosenko szerint a csempészbandák amellett, hogy megkárosítják az országot, a terrorizmust is támogatják. Az illegálisan kitermelt borostyánért kapott pénzből ugyanis törvénytelen fegyveres csoportokat is finanszíroznak.

Szakértők szerint a borostyán feketekereskedelme köré szerveződött bűnbandák ellen nehéz lesz harcolnia a kijevi központi hatalomnak, a korrupció ugyanis mindent áthat. Az illegálisan befolyt pénzből sokak hallgatását meg lehet venni.
Szombat reggel

Pálinkás László drágakőszakértőként dolgozik, és több évtizede működtet boltot. A Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta: az ukrán konfliktusnak két alapvető oka van: egyrészt az, hogy a bányák konfliktusos övezetben találhatók, a másik pedig, hogy a borostyán ára az utóbbi harminc évben körülbelül ötszázszorosára emelkedett.

Egy ügyes üzletasszony elterjesztette, a borostyán szerencsehozó kő

A szakértő arról is beszélt, miért annyira értékes a borostyán. Elmondta: harminc évvel ezelőtt a volt Szovjetunióban rengeteg borostyánt bányásztak. Ma már a nyers borostyán kivitelét megtiltották, csak feldolgozott állapotban lehet exportálni. A drasztikus áremelkedéshez az is hozzájárult, hogy Kínában egy ügyes üzletasszony elterjesztette, hogy a borostyán szerencsét hoz a kínaiaknak. Ma már száz boltot üzemeltet, és minden tehetős ember borostyánt vásárol az országban.