Nyugdíjkorhatár után is tovább dolgozna több mint 1100 pedagógus

A 2014/15-ös tanévben 1173, a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógus esetében érkezett kérelem továbbfoglalkoztatásra, ebből eddig 543 esetben született támogató döntés - derül ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának egy írásbeli kérdésre adott válaszából. A kérelmek nagy része megbízási szerződéssel, óraadóként történő továbbfoglalkoztatásra vonatkozik.

A parlamenti államtitkár az LMP-s Ikotity István kérdésre az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik)) 2013. január elsejével átvette a korábban önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények fenntartói feladatait, ezért csak ettől az időponttól tudják a kért adatokat megadni.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Soós Lajos

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Soós Lajos



A kormány elé döntésre került kérelmeket ismertetve közölte: a 2013/2014-es tanévben 1321 kérelemből 1055-t támogattak, míg a most zárult tanévben 1173 kérelem érkezett és eddig 543 esetben született pozitív döntés. 373 kérelem esetében még nincs válasz - ismertette.

A Klik fenntartásában töltött két teljes tanévet vizsgálva megállapítható, hogy a benyújtott kérelmek döntő többsége megbízási szerződéssel, óraadóként történő továbbfoglalkoztatásra vonatkozott vagy vonatkozik - mutatott rá Rétvári Bence, aki jelezte: a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározat tartalmazza a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatására irányuló eljárást.



A munkáltatói jogkör gyakorlóját döntése meghozatalában a kormány véleménye köti - rögzítette a parlamenti államtitkár.

Tájékoztatott arról is, hogy a 2014/2015-ös tanév végén 9234 olyan pedagógus volt a Klik állományában, akik az elkövetkező öt évben töltik be a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. Ez a pedagógusok összlétszámának mintegy 8 százalékát teszi ki.

A Klik folyamatosan tervezi a nyugdíjba vonuló pedagógusok feladatainak további ellátását - közölte az államtitkár.

Kormányzati szinten -- többek között a nyugdíjba vonuló munkaerő pótlására -- jött létre a Klebelsberg Ösztöndíj Program is, amelynek célja a tanári pályát választó egyetemi és főiskolai hallgatók motiválása pedagógusi hivatásuk gyakorlására, a pedagógusképzést követően pedig, álláshely biztosítása valamely, a Klik fenntartásában működő intézményben.