Mint egy lopakodó bombázó: a Facebook ezzel szórja a netet

Még idén elkezdheti tesztrepüléseit a Facebook első nagyméretű drónja. A technológiával a vállalat a világ legelmaradottabb részeinek biztosítana internet-hozzáférést. És persze Facebook-ot.

A drónokkal az Aquila program részeként a világ lakossága 10 százalékát kívánják internetkapcsolathoz juttatni. A Facebook egy évvel ezelőtt elindított Internet.org kezdeményezése pedig a világ népességének internetkapcsolattal nem rendelkező kétharmadát célozza meg.

Az elkészült drón, amely egy Boeing-737-es repülő 42 méteres fesztávolságával bír és 400 kilogramm súlyú, a kereskedelmi járatoknál magasabban, a földtől 20-30 kilométeres távolságban fog repülni, pályáját így a légköri viszonyok nem befolyásoljál - mondta el Yael Maguire, a vállalat mérnöke.

A tesztrepüléseket még ebben az évben elvégzik az Egyesült Államokban. A mérnök szerint a Facebook az első vállalat, amely ilyen magasan repülő drónokat próbálhat ki élesben. "A küldetésünk az, hogy a világon mindenkit összekössünk egymással. Számunkra nagy lehetőség, hogy motiváljuk az ipart a technológia gyorsabb fejlesztésre" - jelentette ki Jay Parikh, a Facebook alelnöke.

Facebook drón (Fotó: AFP)

Facebook-drón. (Fotó: AFP)



A 14 hónap alatt megépített drón 90 napon át tud folyamatosan a magasban tartózkodni. A szerkezetre héliummal töltött ballonokat csatolnak, amelyek segítségével könnyedén felemelkedhet a kívánt magasságba. Mivel a drónnak mozognia kell ahhoz, hogy folyamatosan a levegőben maradhasson, ezért 3 kilométeres sugarú köröket fog tenni a kijelölt nyomvonalon - magyarázta el Jay Parikh, hozzátéve, hogy a szerkezet nappal 30 kilométeres, éjszaka 20 kilométeres magasságban fog repülni az energiatakarékosság jegyében.