Bezáratta az összes szabadstrandot a Velencei-tónál az ÁNTSZ

Bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot az ÁNTSZ. Az üzemeltetőknek nyolc napon belül ki kell venniük a lépcsőket és fürdést tiltó táblákat kell elhelyezniük a parton. A hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj, hanem azzal, hogy a fürdőhelyek eddig illegálisan működtek és egyszerűen nem felelnek meg a követelményeknek.

Tiltott hely lett minden szabadstrand a fürdőzők számára a Velencei-tónál. Annak, aki fürdeni szeretne, hamarosan a fizetős strandra kell mennie, a járási hivatal ugyanis arra kötelezte a strandok üzemeltetőit, hogy helyezzenek ki a parton fürdést tiltó táblákat és a lépcsőket távolítsák el. Aki nem tesz eleget a határozatban foglaltaknak, akár egymillió forintos, többször is megismételhető bírságra számíthat.

A hatóság szerint nem vízminősséggel van baj, hanem azzal, hogy a szabadstrandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízimentők, illetve elsősegély-nyújtó helyek. Ennek a velencei szabadstrandnak az üzemeltetője azt mondja, a parkolóból és a büfék bérleti díjából nem lehet kitermelni annyi pénzt, amiből egy ilyen partszakaszt az előírásoknak megfelelően fenn lehetne tartani.



„Egy terület gondozása, a wc-k tisztán tartása, üzemeltetése, a vízdíj, a csatornadíj fizetése - ezek elég komoly terhek mind a tulajdonosnak, azaz az önkormányzatnak, mind az üzemeltetőknek, a vállalkozóknak. Valakinek ezt ki kell fizetni” – mondta Kovács Henrietta strandüzemeltető.

A gárdonyi Panoráma partszakasz üzemeltetője a bezárás időzítését nehezményezi. „Mi ezt a tájékoztatást július végén kaptuk meg, a strandszezon kellős közepén. Úgy gondolom, hogy a hatóságok, ha megfelelő időben intézkedtek volna, talán békésebb és barátságosabb lett volna” – fogalmazott Dávid Zoltán.

Egy strandoló a Velencei-tó partján naplementekor a Velence Korzó és Szabadstrandon 2015. július 6-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán



Gárdony polgármestere szerint a szabadstrandok bezáratása új lendületet adhat a tóparti területek fejlesztésének.

„A magyar kormány segítségével 15 milliárd forinthoz jutunk hozzá a Velencei-tó partszakaszainak felújításához. Ezt a pénzt úgy szeretnénk elkölteni, hogy akik ide érkeznek - Agárd, Gárdony központi részébe - kulturált, szép környezetbe érkezzenek és a jó hírünket vigyék az egész világban” – hangsúlyozta Tóth István.

A Híradó megkereste a Fejér Megyei Kormányhivatalt, de a hatóság egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Ha a strandok bezárásáról szóló határozatok jogerőre emelkednek, többet nem lehet fürdeni ezen a partszakaszon. Ha valaki mégis, a tiltás ellenére a vízbe merészkedik, az önkormányzat, vagy a rendőrség akár harmincezer forintos bírságot is kiszabhat.