A magyar és a székely zászló miatt távozott a Maros megyei prefektus és megyei tanácselnök

A zászlók láttán távozott a nyárádszeredai városnapokra érkezett Maros megyei prefektus és megyei tanácselnök a rendezvénysorozat megnyitójáról - közölte pénteken a Székelyhon.ro portál.

A lapban közölt fotók tanúsága szerint a városnapok megnyitójának helyszínét, a helyi idősotthon udvarát a szervezők négy, közös zászlótartóba egymás mellé tűzött zászlóval - egy román, egy európai uniós, egy magyar és egy székely lobogóval - díszítettek fel.



A portál beszámolója szerint a megyeközpontból érkező Lucian Goga prefektus és Ciprian Dobre, Maros megye tanácsának elnöke rosszallásának adott hangot a Nyárádszeredában kitűzött magyar és székely zászló láttán. Tóth Sándor polgármester elmondta nekik, hogy a városnapokra magyarországi testvértelepülések küldöttségei is érkeztek, ezért van kitűzve a piros-fehér-zöld zászló.

Dobre és Goga állítólag felszólították a polgármestert: válasszon közöttük és a zászlók között, vagyis arra figyelmeztették az elöljárót, ha nem veszi le a zászlókat, ők távoznak. Miután Tóth Sándor közölte velük, hogy a zászlók a helyükön maradnak, a prefektus és a tanácselnök autóba ült, és elhajtott Nyárádszeredából.

A polgármester később a rendezvény nyilvánossága előtt is bejelentette, hogy miért távozott a két vendég, a tömeg pedig hangos tapssal fejezte ki véleményét a kérdésről - írta a portál.

A székelyföldi megyék prefektusai - a román kormány helyi képviselői - az utóbbi években perek tucatjait indították azon magyar többségű önkormányzatok ellen, amelyek a közhivatalokra vagy közterekre - Románia és az Európai Unió zászlaja mellé - kitűzték a székely zászlót.

A román törvények tiltják más államok zászlójának kitűzését, néhány kivételes helyzettől (diplomáciai és sportrendezvények) eltekintve. Más jelképek használatát ugyan nem tiltották, de (idén júniusig) nem is szabályozták a román törvények, a székelyzászlók kitűzése miatt indított pereket az önkormányzatok mégis rendre elvesztették.

Nyárádszeredának a legutóbbi népszámlálás idején 5400 lakosa volt. A kisváros lakosságának 83 százaléka vallotta magát magyarnak.