Óriási károkat okoznak a szerbiai mezőgazdaságban a migránsok

Hatalmas károkat okoznak a szerbiai mezőgazdasági termelőknek a szántóföldeken és a gyümölcsösökön keresztülvonuló migránsok - állapította meg Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) frakcióvezetője csütörtöki parlamenti felszólalásban, majd a kormány tagjainak feltette a kérdést, hogy ki téríti meg az így keletkezett károkat.

Magyarkanizsára naponta 1000-1500 illegális bevándorló érkezik, akik a városházától csupán 50 méterre lévő parkban telepednek le - ismertette a szerb-magyarhoz közeli település tapasztalatait a politikus. Elmondta: a 9500 fős település lakói már nem tudják használni a köztereket, és a gyerekek sem játszhatnak a játszótereken.



A Magyarkanizsán tartózkodó bevándorlók miatt az észak-vajdasági fürdőváros idegenforgalma is megcsappant, folyamatosan mondják le a szállásfoglalásokat - tette hozzá. Aleksandar Vulin szerb munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter válaszában rámutatott arra, hogy a migránsok helyzete nagyon összetett, és az állam nem akadályozhatja a mozgásukat.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly összesen 16 és fél ezren kértek menedékjogot Szerbiában, idén pedig július 30-ig már több mint 64 ezren. Hozzátette, hogy ennek ellenére a migrációs táborokban egyre kevesebben tartózkodnak. Míg néhány hónapja naponta 600-an voltak, az öt táborban jelenleg alig 200-an tartózkodnak ott. Ennek oka szerinte az, hogy a bevándorlók minél hamarabb, még azt megelőzően át akarnak átjutni a szerb-magyar határon, hogy felépülne a határzár, ezért nem akarnak a táborokban időzni. Hozzátette azt is, hogy a migránsok Szerbiát tranzitországnak tekintik, céljuk az Európai Unió.

Magyarkanizsa, 2015. július 22. Migránsok dulakodnak a szerbiai Magyarkanizsa központjában 2015. július 22-én. MTI Fotó: Molnár Edvárd



Kifejtette, hogy a problémát nem egyedül Szerbiának kell megoldania, de az EU eddig nem sok segítséget nyújtott az országnak. A bevándorlók ellátása naponta mintegy 15 ezer euróba kerül, Belgrád pedig eddig összesen 40-50 ezer eurót (12-15 millió forint) kapott a nemzetközi szervezetektől, 6 millió dinárt (15,4 millió forint) az Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR), valamint 11,3 millió dinár (29 millió forint) értékű élelmiszert és felszerelést szintén az UNHCR-től.

Aleksandar Vulin hozzátette: Magyarkanizsán pénteken adnak át a migránsok elhelyezésére alkalmas négy konténert, amelyet a helyi rendőrőrs udvarán állítanak fel. A mosdókkal és zuhanyzókkal, valamint pihenésre alkalmas helyiséggel ellátott, 60 négyzetméternyi területen főleg a kisgyermekes anyákat, a gyerekeket, az időseket, valamint a mankóval és kerekesszékkel közlekedőket lehet majd ellátni, illetve itt helyezik el azokat is, akiket illegális határátlépés közben fognak el a hatóságok.