Jó krumpli helyett és klimax ellen. Mi az?

Csökkenti a vérnyomást, növeli a férfiasságot, méregtelenít, de ha kell, a krumplit is pótolja. A fénygyökérben - vagy más néven kínai burgonyában - egész kis vegyi üzem van. Nem véletlen, hogy nálunk többnyire gyógynövényboltokban árulják – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Sajátos technológiája van a növénynek, a föld feletti része gyönyörű, és magát a levelét gyógynövényként el lehet fogyasztani, de igazán a föld alatti része érdekes. Több energia van benne, mint a zabban, több fehérje, mint a szójában, emellett hatalmas mennyiségű férfi nemi hormon, enyhíti a klimaxos tüneteket.

Ezenkívül cianid és hidrogén-peroxid van benne, előbbi a rovar-, utóbbi a gombakártevők ellen biztosít védettséget. Egyszerűen nem tudja megtámadni semmi. "És hogy mennyire női növény: szív alakú a levele" – mondta el Nemes Mátyás fülöpjakabi gazda.

A növénynek magát a gyökerét fogyasztjuk el. A második-harmadik évben olyan 50-60 centiméter hosszú, 5-6 centiméter átmérőjű gyökér keletkezik, aminek nyersen nagyon érdekes az íze – tette hozzá.



Nyersen a biopiacra kerül, illetve egy másik növénnyel együtt méregtelenítésre alkalmas. Sokan csak megkóstolják, később pedig már tudatosan vásárolják. Leginkább a kínaiak keresik, náluk gyógyszernek minősül – magyarázta.
Fénygyökér - Hajnal-táj