Közel egymilliárdért tüntetik el a pécsi magasházat

Pécs kiválasztotta azt a nemzetközi konzorciumot, amely lebontja a magasházat.

A pécsi magasház bontását egy nemzetközi konzorcium 980 millió forintért végzi el. Az ehhez szükséges összeget a központi költségvetésből fedezik, a forrás lehívásáról tart az egyeztetés, nyilatkozta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Csizi Péter országgyűlési képviselő, a negyed százada üresen álló, 25 emeletes magasház bontásáért felelős miniszteri biztos.

Pécs, 2013. augusztus 14. Cserjék a pécsi "magasház" tetején lévő teraszon 2013. augusztus 13-án. (MTI-fotó: Sóki Tamás)



A bontás időpontját még nem tűzték ki, de a munkálatoknak egy éven belül be kell fejeződniük.
Kossuth Rádió, 180 perc

A közbeszerzési eljárást tavaly nyáron indították el, elsőre sikertelen volt, és jogi akadályok is felmerültek a ház tulajdonlásával kapcsolatban.



Nemzetközi, nyílt versenyeztetés után választották ki a megfelelő referenciákkal rendelkező konzorciumot, tette hozzá Csízi Péter.

A pécsi magasházat 1977-ben adták át, rekordgyorsasággal, három év alatt készült el. Az építők siettükben nem tartották be a szigorú technológiai előírásokat, ezért a feszített vázas szerkezet rozsdásodni kezdett, s az épületet 1989 decemberében életveszélyessége miatt rövid időn belül kiürítették.

A bontásnál felmerült ugyan a robbantás lehetősége is, de ahhoz 150 méteres sugarú körben ki kellett volna költöztetni a környéken lakókat, mert a rom betemetné a szomszédos épületek bejáratát, ezért hagyományos módszerrel és technológiával, elemenként végzik el a munkát, magyarázta a bontási terveket készítő Maros József építész. A szakember úgy tudja, ekkora feszített épületet még nem bontottak, a munkák legkritikusabb része éppen a ház feszítésének feloldása lesz.

A bontást szigorú szabályokhoz kötik majd, biztonsági és egészségvédelmi tervet készítenek, és monitoringrendszert működtetnek a por- és a zajterhelés ellenőrzésére, ismertette Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Hozzátette: nem szeretné, ha egy évnél hosszabb ideig eltartanának a munkálatok, mert az pokollá tenné a környéken lakók életét.