A szűk nadrágos rocklegenda - Mick Jagger ma 72 éves

Rocker, zenész, divatikon egy rongylábú örökmozgó, korunk élő legendája még mindig nem lassít.

Moves like Jagger... Ez a frázis már azelőtt is sokak szavajárása volt, mielőtt a Maroon 5 ezzel a címmel kiadta volna 2011-es kislemezét. Sajnos a mai fiataloknak Jagger csupán egy név a kalapból, persze tudják, hogy egy rock ikon, ennek ellenére előbb kezdik el Adam Lavigne számát dúdolni a kifejezés hallatán, minthogy a Stones egyik slágerének sorait idéznék fel magukban. Hogy ki is Mick Jagger? Rock and roll zenész, színész, dalszövegíró, producer és üzletember, de mindenek előtt egy élő legenda, aki ma ünnepli 72 születésnapját.

Mick Jagger három évesen. Fotó: Getty Images

Mick Jagger háromévesen. Fotó: Getty Images



“Amíg én vagyok a címlapon, nem érdekel, mit firkálnak rólam a 96. oldalon.”

Michael Philipp Jagger Dartfordban született 1943. július 26-án. Szülei pedagógusok voltak, akik reménykedtek benne, fiúk is ezt a hivatást választja majd, azonban Mick fejét hamar elcsavarta a zene, na és persze a rock and roll. Keith Richardsszal, későbbi zenésztársával ötéves korukban találkoztak először, majd jó pár évvel később ennek az ismeretségnek köszönhetően tudta a tini Keith lebeszélni Jaggert a közgazdasági pályáról. Innen pedig már tényleg minden csupán történelem...

A Rolling Stones első fellépése 1962. július 12-én volt, majd az évtized végére gyakorlatilag riválisaivá váltak a gombahajú Beatlesnek. A banda azonban nem csak jellegzetes zenei hangzása miatt, hanem Jagger elképesztő színpadi jelenségének köszönhette elsöprő sikerét. Slágereiket szintre rongyossá játszották a rádiók, a mai napig hallani a Paint it Black, a Time is on My Side, az I Cant't Get No Satisfaction vagy a Jumpin' Jack Flash dallamait valamelyik frekvencián.

The Rolling Stones, 1963-ban. Balról jobbra: Brian Jones (1942 - 1969), Bill Wyman, Mick Jagger, Charlie Watts és Keith Richards. Fotó: Popperfoto

The Rolling Stones, 1963-ban. Balról jobbra: Brian Jones (1942 - 1969), Bill Wyman, Mick Jagger, Charlie Watts és Keith Richards. Fotó: Popperfoto



A nyolcvanas évek végére aztán úgy tűnt elfogyott a lendületük, a rajongók kezdtek elpártolni tőlük. Jagger és Keith akkoriban csúnyán összerúgták a port, a zenekar alapkoncepciójában és saját hangjukkal kapcsolatosan sem értettek már egyet. Mick szólókarrierbe kezdett, azonban a csekély siker mindenki örömére visszaterelte őt a zenekarhoz. Az együttes 1989-es Steel Wheels albuma hihetetlenül sikeres vállalkozásnak bizonyult, ezért is volt meglepő, hogy a tagok továbbra is a kiutat keresték a bandából, mind szólókarrierje vágytak. Ezért Jagger 2001-ben úgy döntött újabb szólóalbummal rukkol elő, de ezek a mellékvágányok voltak csupán.

Két évvel később hatvanadik születésnapja alkalmából az angol királynő maga ütötte lovaggá. Hetvenedik születésnapja sem volt kevésbé örömteli esemény, hiszen a Stones végre meghívást kapott Glastonburybe, a világ legnagyobb szabadtéri zenei fesztiváljára, majd két koncerttel a londoni Hyde Park következett, ahová az együttes több mint négy évtized után tért vissza.

"A Rolling Stones ha tolószékből is, de koncertezni fog"

Mick Jagger a Rolling Stones frontembereként és szövegírójaként a rock and roll történetének egyik leghíresebb és legbefolyásosabb alakja, pályafutása több mint ötven évet ölel föl. A legenda még ma is aktív, ha tehetné, folyamatosan a színpadon állna, amit állóképessége a rajongók örömére simán ki is bírna. Mick állítólag minden reggelét futással kezdi, hiszen a mai napig ördögi tánclépéseivel szórakoztatja a nagyérdeműt, amit bírni kell szusszal, főleg, ha az ember már a hetedik x után van.  A zenész igazi nőcsábász, hiszik vagy sem, 4 anyától összesen hét gyermeke született. A tavalyi év igen megviselte érzelmileg a sztárt, ugyanis egykori barátnője, L'Wren Scott, akivel már a házasságot is tervezték korábban, öngyilkosságot követett el. Bár Jagger és Scott ekkor már nem alkottak egy párt, mélyen lesújtotta a hír.

A Rolling Stones 2015. július 15-én, alig pár napja fejezte be észak-amerikai turnéját, mely  Quebecben zárult, teltház mellett.

Mick Jagger és  Ron Wood pár napja kanadai koncertjükön. Fotó: Wire Image

Mick Jagger és Ron Wood pár napja kanadai koncertjükön. Fotó: Wire Image



És amiket eddig biztosan nem tudott...

  • Például, hogy a banda első menedzsere nem akarta, hogy a Rolling Stones név végén ott legyes az a bizonyos "s" betű, azonban Keith Richards nem hagyta annyiban a dolgot, és milyen igaza volt!

  • Bár alkatán mindig is látszott, hogy atléta típus, azt sokan nem tudták, hogy általánosban 500 méteres futásban a kis Mick csúcsot állított fel. Ha a zene nem vonzza ennyire, még olimpikon is lehetett volna belőle.


A mai napig nem hagyta abba a futást, számára olyan ez, mint a "drog". Fotó: Rex Features

A mai napig nem hagyta abba a futást, számára olyan ez, mint a "drog". Fotó: Rex Features



  • Charlie Watts, a zenekar dobosa nem volt mindig rocker, sokan nem tudják, de pályafutását saját jazz bandájában, a Charlie Watts Orchestrában kezdte.

  • Mick Taylor első szereplése a Stonessal csupán két nappal azután volt, hogy Brian Jones elhunyt. Óriási lehetett rajta a nyomás!

  • És azt vajon tudták-e, hogy a diszkóban lenyomott alapfiguráikat szinte egytől egyik Jaggernek köszönhetik? Pedig így van, a running man figura, az örült csirke mozgás, a magasan lendülő térdek, a túl csúszós padló vagy a kígyómozgás, mind olyan elemek, amiket tőle lestek el a parkett ördögei.


Mick Jagger - anim gif - 2015.07.23.