A Jobbik úgy véli, az Orbán-kormány szavakban bátor, tettekben megalkuvó

Az ellenzéki párt szerint, ha a miniszterelnök valóban a nemzetek önrendelkezésén alapuló Európáért és "a magyar Magyarországért" aggódik, akkor a többi között kezdeményeznie kell az önálló határőrség visszaállítását és annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy a gazdasági céllal Magyarországra érkező migránsok visszafordíthatók legyenek.

Ha szükséges, Orbán Viktor kezdeményezze az uniós alapszerződés vagy a magyar csatlakozási szerződés módosítását is - hangoztatja a Jobbik. Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes, Jobbik alelnök kiemelt: az Orbán-kormány csak szavakban bátor, tettekben megalkuvó.



Álláspontjuk szerint erre példa a többi között, hogy a kormányfő 2011 végén "harcosan felszólalt az uniós pénzügyi paktum ellen, majd parlamenti felhatalmazás nélkül aláírta, hogy Brüsszel beleszólhasson a magyar költségvetésbe", valamint az is, hogy a Fidesz "hangosan tiltakozott" a Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jutott illegális bevándorlók visszaküldése ellen, majd "beletörődött" abba, hogy az ezt lehetővé tevő dublini egyezmény "lényegét tekintve" hatályban maradjon.

Ezért a Jobbik szerint előre látható, hogy a miniszterelnök tusványosi beszédét sem követik majd tettek. Véleményük szerint a miniszterelnök ugyanolyan "megalkuvó" lesz "a nemzeti önazonosságot leromboló multikulturalizmust, a terrorveszélyt, a munkanélküliség és a bűnözés növekedését magában rejtő migráció" esetében is, mint amilyenek a 20. század pártjai voltak.