Feltörtek a magyar hekkerek

A BME csapata bejutott a világ legnagyobb versenyének döntőjébe, amelyet augusztusban rendeznek Las Vegasban.

A BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások tanszékén működő Crysys Lab IT biztonsági laboratórium idén negyedszer szervezett diákokból álló hekkercsapatot. Annak két tagja, Molnár Gábor és Pék Gábor volt a Ma délelőtt vendége. A fiatalok a műsorban elmondták, a világ legnevesebb versenyének 15 résztvevője közé sikerült bejutniuk hetedikként a selejtezőkről, a döntő pedig augusztusban lesz majd Las Vegasban.

A diákok az M1 hírcsatorna délelőtti műsorában beszéltek arról, hogy a hekkereket a kíváncsiság és az akarat hajtja megismerni a számítógépek mélyebb működését, a rendszer alapos ismeretében pedig hibákat keresni, azokat befoltozni és megvédeni. És természetesen tudniuk kell támadniuk is, hiszen, ha valaki az adócsalásokról szeretne többet tudni, tudnia kell, azok hogyan működnek.


Egy rendszert megvédeni egyébként sokkal nehezebb, mint megtámadni, mert minden egyes biztonsági rést ismerni kell. Erre valók például azok a sebezhetőségi vizsgálatok, amikor a cégek támadást rendelnek meg maguk ellen, hogy kiderüljön, hol vannak a rések, mik a leggyengébb pontok a rendszerben, a betörést szimuláló „jó hekkerek“ pedig dokumentálják, hogyan tudtak bejutni.

A magyar hekkerek egyébként most kezdenek el felkapaszkodni a világ élvonalába, és az utánpótlás is bőven megvan, hiszen a terület egyre népszerűbb lesz az oktatásban. Persze a laboratórium nem elsősorban hekkeléssel, hanem adatbiztonsággal foglalkozik: kriptográfiával, kártékony kódokkal, beágyazott rendszerek, gyártási technológiák vezérlőrendszereinek biztonságával, a hekkelés csak egy a területek közül.