Jó állapotban van a Balaton

Az MTA édesvíz-kutatói naponta ellenőrzik a Balaton vízminőségét, amely az utóbbi években kifejezetten jónak mondható. De vajon minek köszönhető, hogy vize most majdnem olyan jó minőségű, mint amilyen ötven vagy hatvan évvel ezelőtt volt?

Takács Péter, az MTA Limonológiai Intézet-tudományos munkatársának szavai szerint ennek komplex okai vannak. Úgy vélik, fontos szerepet játszott benne, hogy a tó körüli szennyvízelvezető rendszer kiépítésével, illetve a vízgyűjtőn található nagyvárosok szennyvízének fokozottabb tisztításával csökkentették a Balatonba jutó foszfor mennyiségét.

Balaton vízminőség - anim gif - 2015.07.16.

Hozzátette eme nagy beruházások a nyolcvanas-kilencvenes évek környékén voltak, de a tó üledékében olyan mennyiségű foszfor raktározódott, hogy nagyon sokáig ellátta tápanyaggal az algákat, ez a mennyiség körülbelül a kétezres évek elejére fogyott el.

Korábban tehát a legnagyobb problémát a szennyvízzel a tóba szivárgó foszfor okozta. Sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy nagy része eltűnjön a Balatonból. A kilencvenes évek elején az angolnapusztulás is komoly veszély volt, oka furcsamód a tömeges haltelepítés volt.

A szakember szerint igazán nagy problémává akkor vált, amikor ellenőrizetlen forrásból kezdtek el telepíteni halakat, és az úgynevezett úszóhólyagféreg elkezdte tizedelni az állományokat.

Bár már a tavalyi szezonban is kiváló minősítést kapott a Balaton vize, június végén összefüggő habréteg jelent meg közepén. Sokan vegyi szennyeződésnek vélték a jelenséget, ám hamar kiderült, hogy a halak egyik legfontosabb táplálékbázisa, az árvaszúnyogok tetemei képeztek sűrű habot.

Kék bolygó - Balaton

Míg az árvaszúnyogok csak esztétikai szempontból rontják a Balaton összképét, addig az úgynevezett nanoszennyeződések, vagyis a gyógyszerszármazékok idővel valóban veszélyesek lehetnek rá. Egyelőre nincs komoly gond, de a Balaton vízgyűjtőrendszerében már kimutathatók ezek a származékok.

Pierger Zsolt, az MTA Limnológiai Intézet tudományos munkatársa kifejtette, a fő probléma, hogy Magyarországon a ma alkalmazott háromlépcsős szennyvíztisztítási eljárások nem képesek eltávolítani ezeket a szerves mikroszennyezőket a tisztított szennyvízből, ezáltal biológiai hatékonyságukat megőrizve, szinte változatlan formában jutnak ki a tisztított szennyvízből élővizeinkbe.

A nanoszennyeződéseket elsősorban olyan gyógyszerek okozzák, mint a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták. 2018-tól az Európai Unió kötelezővé teszi ezeknek az elemeknek a nyomon követését, és ha lehetséges szűrését. Szerencsére a Balaton vízminősége kiváló, és ha a legújabb technológiákkal, a gyógyszerszármazékokat is sikerül eltávolítani vízgyűjtő területéről, akkor ez így is marad.