Ásványvizet osztanak a pályaudvarokon, több helyen párakapukat állítottak fel

Az ásványvizet a vasúttársaság hétfőig - vagy amíg az időjárás szükségessé teszi - 10 és 17 óra között osztja.

A MÁV közleménye szerint Budapesten a Keleti, a Nyugati és Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a püspökladányi, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai és a celldömölki állomáson kaphatnak ingyen vizet az utasok.



Azt írták: az ásványvizet a vasúttársaság hétfőig - vagy amíg az időjárás szükségessé teszi - 10 és 17 óra között osztja. Emellett azt javasolják, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg utazását.

Hőségriadó idején több szervezetnél is rendkívüli intézkedések lépnek életbe - hangsúlyozta Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) főigazgatója az M1 aktuális csatorna péntek déli Híradójában.

A főigazgató kiemelte, hogy ilyenkor különösen fel kell készülniük az egészségügyi és a szociális intézményeknek, mivel az idős emberek, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők nagyon nehezen viselik a hőséget.

Hozzátette: a melegben locsolni kell az utakat, a síneket, az országúti kamionforgalmat pedig - különösen az élő állatot és élelmiszert szállító járműveket - engedni kell a haladásban.

A főorvos azt javasolta: az emberek lehetőség szerint tartózkodjanak hűtött, hűvös helyen. Kerüljék a magas cukortartalmú és az alkoholos italok fogyasztását, természetes folyadékból pedig - vízből, zöldséglevekből - fogyasszanak többet, különösen a fizikai munkát végzők.

A hőségriadó miatt Miskolc belvárosában péntek délelőtt 11 órától ivóvizet osztanak a járókelőknek, és úgynevezett párakapukat állítanak fel az áruház előtt, a Búza téren, valamint a Villanyrendőrnél. A strandok este nyolc óráig tartanak nyitva.

Koczák Szilvia, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője azt közölte az MTI-vel: arra kérik a légkondicionálóval felszerelt bevásárlóközpontok, áruházak, szolgáltató- és üzlethelyiségek tulajdonosait, üzemeltetőit, hogy a hőségriadó idején legyenek tekintettel azokra, akik hűsölni térnek be ezekre a helyekre.

Párásító kaput állítottak fel pénteken Debrecen belvárosában, a Nagytemplom előtti téren is a hőség miatt. A polgármesteri hivatal sajtóreferense, Pál Csaba tájékoztatása szerint megnyitják az önkormányzati kezelésű, légkondicionált épületek földszinti előtereit a hűsölni vágyók előtt, és ha szükséges, folyamatosan locsolják főként a belvárosi, nagyobb forgalmú utakat.

Az országos tiszti főorvos péntektől hétfő délután 4 óráig rendelt el hőségriadót a tartós kánikula miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és tizenkét megyére adta ki legmagasabb fokú piros figyelmeztetését, hét keleti megyében pedig másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A hőségriadó miatt fokozott készenlét lépett életbe a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél. Péntek hajnaltól hétfő délutánig folyamatosan locsolják a budapesti utakat, a Deák téren zacskós vizet osztanak, több strand pedig meghosszabbított nyitva tartással várja a vendégeket.