Összehangolt munkával segítenek a karitatív szervezetek az illegális bevándorlókon

Ezt közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a karitatív szervezetekkel való egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

A Karitatív Tanács tagjai a hatóságokkal egyeztetve, szervezetten, a feladatokat egymás között megosztva segítenek a továbbiakban ellátni az illegális bevándorlókat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a karitatív szervezetekkel való egyeztetés után tartott szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.



Soltész Miklós elmondta: a hat nagy karitatív szervezet - Katolikus Karitász, Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Vöröskereszt, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet - hat helyen lesz jelen. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kérésére a röszkei és a kiskunhalasi, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) kérésére pedig a Nagyfán, Debrecenben, Vámosszabadiban és Bicskén működő tárborokban.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a karitatív szervezetek a valóban rászorulóknak fognak humanitárius segítséget nyújtani: elsősorban idős és beteg embereknek, valamint gyermekes családoknak.

Abban is megállapodtak, hogy a jövőben heti rendszerességgel egyeztetnek egymással és az államtitkársággal, és ha szükséges, közösen kezdeményeznek a menekültellátást megkönnyítő jogszabály-módosításokat - tette hozzá Soltész Miklós.

Soltész: segítség az elesetteknek jár 

A Magyarországra érkező migránsok többsége gazdasági bevándorló, az állam és a karitatív szervezetek feladata viszont az, hogy az elesetteket segítse. Erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt szerdán az M1 aktuális csatornán.

Soltész Miklós kifejtette: a bevándorlók mintegy 90 százaléka nem politikai menekült, hanem gazdasági szempontok miatt hagyta el hazáját. Erről árulkodik a ruházatuk és ezt mutatják a náluk lévő elektronikai cikkek is, amelyeket a befogadó táborokban lehet megfigyelni - tette hozzá.

Az állam és a karitatív szervezetek feladata az, hogy a valódi elesetteket segítse - mondta az államtitkár.
Soltész Miklós a nap folyamán, miután karitatív szervezetek képviselőivel tárgyalt, közölte: a Karitatív Tanács tagjai a hatóságokkal egyeztetve, szervezetten, a feladatokat egymás között megosztva segítenek a továbbiakban ellátni az illegális bevándorlókat.

Elmondta, hat nagy karitatív szervezet - Katolikus Karitász, Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Vöröskereszt, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet - hat helyen lesz jelen. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kérésére a röszkei és a kiskunhalasi, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) kérésére pedig a Nagyfán, Debrecenben, Vámosszabadiban és Bicskén működő tárborokban.