Már napi egy csészétől is kialakulhat függőség, de napi három még belefér

A mértékletes koffeinbevitelnek nincsenek káros hatásai, sőt, a kutatások azt mutatják, kifejezetten előnyös is lehet a kávé fogyasztása. Ugyanakkor már napi egy feketétől akár mérgezés is kialakulhat az arra érzékenyeknél.

A kávé sokféle kémiai anyagból áll össze, fő komponense a stimuláló, élénkítő hatást kiváltó koffein. Emeli a pulzusszámot, kihat a vérkeringésre és gyorsítja az agyi anyagcserét, erősíti az élénk figyelmet jelölő agyhullámok jelenlétét, ezért érezzük, hogy a kávétól szellemileg élénkebbek leszünk.

Csiangszen, 2012. december 7. Egy vendég ismerkedik egy csésze frissen főzött thai arabica kávé illatával egy szálloda teraszán a Thaiföld északi részén fekvő Csiangszenben 2012. december 7-én. A thai arabica típusú kávé elkészítéséhez szükséges kávészemek előbb elefántok emésztőrendszerén mennek végig, majd az ürülékükből történt válogatás után napon szárítják azokat. A vállalkozás üzemeltetője szerint  az elefántok feldolgozta kávéban csökken a protein, és ezáltal kevésbé keserű. Egy kilogramm pörköltkávéhoz mintegy 10 000 darab megemésztett kávébab szükséges, egy csésze ára pedig 10 dollár körül van, ami a világ egyik legdrágább kávéjává teszi a jellegzetes ízű és szagú italt. (MTI/EPA/Narong Szangnak)

Illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Narong Szangnak)



Ágoston Csilla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológia Intézetének tanársegédje szerint a kávéfogyasztás hatása egyénenként különböző. Vannak, akik kimondottan érzékenyek rá, és koffeinmérgezés alakul ki náluk, amelynek tünetei a nyugtalanság, idegesség, nagymértékű feszültség, álmatlanság, alvászavar, kézremegés, akár szédülés, hányinger, hányás is előfordulhat, a heves szívdobogás pedig tipikus szubjektíven észlelt tünet. Ha ezek közül három-öt tünet fennáll, már koffeinmérgezésről beszélhetünk - magyarázta a szakember a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.



Arra a kérdésre, hogy mi számít kiugróan sok kávénak, Ágoston Csilla azt mondta: a legtöbb kutatás szerint a napi 300 milligrammos koffeindózis még biztonságosnak mondható. Mivel egy átlagos kávéban körülbelül 100 milligramm koffein van, naponta három kávé még belefér, de például várandós nőkre már kismértékű koffeinfogyasztás is káros lehet.

A mértékletes koffeinbevitel nem befolyásolja az élettartamot, a szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget, ám akár már napi egy csésze kávé fogyasztásától is kialakulhat a függőség. Más pszichoaktív szerrel ellentétben a koffein nem befolyásolja olyan erőteljes mértékben az életünket, hogy nehéz lenne lemondani róla.

A koffeinmegvonásnak olyan kellemetlen tünetei vannak, mint a fejfájás, a fáradtság, a levertség, a depresszív hangulat, rosszabb esetben pedig influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek: izommerevség, izomfájdalom, szédülés. Ezek a tünetek a koffeinfogyasztás abbahagyása után pár napig tartanak. Ahhoz, hogy a szervezet visszaálljon az eredeti éberségi szintre, több hétre van szükség.
Kossuth Rádió, Közelről

A koffeinnek nagyon előnyös tulajdonságai is vannak. A kutatások során a demenciával, a mentális leépüléssel kapcsolatban elsősorban a nők körében enyhe összefüggést találtak, a mérsékelt kávéfogyasztó nőknek épebb maradt a téri és verbális gondolkodásuk.

A túlzott koffeinfogyasztással kapcsolatban azonban szinte minden kutatás arra az eredményre jut, hogy annak már ártó hatásai vannak.

Ágoston Csilla arra is felhívta a figyelmet, hogy a koffeinnek bizonyítottan erősebb vizeletkiválasztásra ingerlő hatása van, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet is igyunk a kávé mellé.