55 felett már kicsit késő, érdemes idejében gondolni a nyugdíjasévekre

A tavalyi közel 8 milliárd forint után idén több mint 10 milliárd forintot fizethet vissza az állam a nyugdíjcélú megtakarítások után – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Már három megtakarítási forma keretében lehet igénybe venni a kedvezményt, az önkéntes nyugdíjpénztári és a nyugdíj-előtakarékossági számla mellett már a nyugdíjbiztosítási befizetésekre is jár visszatérítés. A jogszabály szerint mindegyik termék után 20 százalék jár a személyi jövedelemadóból, melynek maximuma a pénztár esetében 150 ezer, a biztosításoknál 130 ezer forint.

Pandurics Anett, a Mabisz elnöke. (MTI-fotó: Soós Lajos)

Pandurics Anett, a Mabisz elnöke. (MTI-fotó: Soós Lajos)



A Mabisz elnöke szerint az adókedvezmény feltehetően csak az egyik oka a növekvő befektetési, megtakarítási kedvnek. Egyfelől tavaly óta a magyar állam is ösztönzi a nyugdíjcélú megtakarításokat, másfelől az emberek egyre inkább felismerik, hogy fontos a nyugdíjcélú kiegészítő megtakarítás. Felméréseik szerint a lakosság háromnegyede úgy gondolja, célszerű lenne előtakarékoskodni a nyugdíjaséveire és kiegészíteni a várható nyugdíjat – mondta el a 180 percben Pandurics Anett.



Öt negyedév telt el a bevezetése óta, és több mint 80 ezren kötöttek nyugdíjbiztosítást, de a potenciális ügyfélszám többmilliós lehet. A szakember szerint folyamatosan nő a tudatosság, egyre többen vannak tisztában azzal, hogy ezek a termékek jók, és az ügyfelek biztonságban érezhetik magukat.

Sokféle termék van a piacon, de a legtöbbnek a lényege, hogy kis megtakarításokból hangyaszorgalommal összegyűjtünk egy összeget, amiből nyugdíjaskorunkban valami nagyobb célt valósíthatunk meg vagy nyugdíjjáradékot vehetünk igénybe. A  klasszikus nyugdíjbiztosítások 2-3 százalék közötti garantált hozamot nyújtanak, ami szerinte a mai hozamkörnyezetben kifejezetten vonzó.

"Azt látjuk, hogy az érdeklődés éppen a középkorosztályban a legerősebb, a 20-30 évesek még nem gondolkodnak erről, az 55 év felettieknek pedig egy kicsit már késő. Igazán a 40-es korosztály az, amelyik leginkább érdeklődik a termékek iránt" – jegyezte meg.
Nyugdíj-megtakarítások - 180 perc