A béke „kézműves dolog”, munkálkodni kell rajta – mondta a pápa

Ferenc pápa újabb szabadtéri miséjén kiállt az igehirdetés szükségessége mellett, és az ecuadori fővárosban kedden tartott egyházi rendezvényen kijelentette: "ez a mi forradalmunk".

"Az evangelizáció a mi forradalmunk, mert a hitünk mindig forradalmi, ez a legmélyebb és legállandóbb üzenetünk" - mondta az egyházfő több százezer hívő előtt Quito Bicentenáriumi parkjában. A közterület neve a spanyol-amerikai függetlenségi küzdelmek két évszázados kezdeteire utal.

A pápa szerint a hitterjesztés az egység eszköze lehet, szemben a mai, háborúk és erőszak tépázta világgal. "Minden téren harcolni kell a befogadásért, kerülni kell az önzést, elő kell mozdítani a párbeszédet és az együttműködést" - mondta, burkoltan utalva az Ecuadorban folyó kiélezett társadalmi küzdelmekre.
Ferenc pápa Quitóban helyi indián motívumokkal díszített miseruhában misézett a Bicentenáriumi parkban. Az öltözetet Cuenca város kézművesei hímezték ki. A misebort ecuadori szerzetesek készítették, az áldozáshoz használt kehely is egy helyi ötvös ajándéka volt.

A békén munkálkodni kell, mert az "kézműves dolog", és "elgondolhatatlan az egység ragyogása, ha a világias szellem háborút szül köztünk, mert csak az üres hatalmat, presztízst, élvezetet vagy az anyagi biztonságot keresi" - magyarázta. "Be kell gyógyítani a sebeket", "hidakat kell építeni", elítélve "a diktatúrák, ideológiák és szektarianizmus kísértését", a kísértést, hogy valaki "egyedül irányítson"- hangsúlyozta.

Spanyol-Amerika függetlensége a pápa szerint abból született meg, hogy az emberek "tudatára ébredtek annak, hogy nincs szabadság, el vannak nyomva és kifosztják őket". A szabadság eszméje meggyőző és erős volt, de a történelem megmutatta, hogy csak akkor nyert teret, amikor a személyi ellentéteket félretették - emlékeztetett.

Egyesek két éjszakát is vártak a misére, hogy jó helyük legyen, miközben eltűrték az Andok hegyláncainak változékony időjárását, egy felhőszakadást, a viharos szelet és a tűző napot. Az esemény azonban kellemes időben zajlott le.

Az előző napi guayaquili és a keddi quitói misén részt vevő milliós tömeggel szemben nem mindenki örült a pápa látogatásának Ecuadorban, mondván, hogy a katolikus egyház akadályozza a nők és homoszexuálisok egyenjogúságát az amúgy is "macho" országban. Az ecuadori ateisták szövetségének a szóvivője szerint "az sem jó, ha az egyháznak ilyen nagy súlya van a politikai döntésekben", és "nem helyes, hogy egy világi országban ennyit költenek egy ilyen látogatásra".